De suikertest (oftewel de OGTT); wat kun je verwachten?
In Nederland wordt de suikertest niet standaard gedaan tijdens je zwangerschap. Toch wordt het bij vrij veel zwangere vrouwen aangeboden. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, vooral over het suikerdrankje gaan vrij veel horrorverhalen rond. Maar hoe gaat dat nou precies, die suikertest? Vandaag vertel ik het je.
Waarom laat je de suikertest (OGTT) doen?
Laat ik eerst even vertellen dat het nooit verplicht is om de suikertest te laten doen. Je verloskundige of de gynaecoloog kan het je aanraden, maar nooit verplichten.
Er zijn verschillende redenen waarom de verloskundige of gynaecoloog je kan adviseren om een suikertest te laten doen. Bijvoorbeeld als je baby erg groot is voor de termijn, als je zelf overgewicht hebt, als diabetes voorkomt in je familie of als je eerder bent bevallen van een grote baby.
Het doel van de test
Het doel van de test is om erachter te komen of je zwangerschapsdiabetes hebt. Als dat zo is, zul je doorgestuurd worden. Je moet dan een dieet volgen en soms is het nodig om insuline te spuiten.
Nuchter zijn
Voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Dat betekent dat je de avond ervoor vanaf 24.00 uur niks meer mag eten en drinken.
Het onderzoek
’s Ochtends meld je je bij je verloskundige, het ziekenhuis of de prikpost. Er wordt dan bloed geprikt om je nuchtere waarde te bepalen. Soms hoor je meteen hoe hoog die is en of er door kan worden gegaan met het onderzoek. In mijn geval was dat niet zo.
Het suikerdrankje
Vervolgens krijg je een glucosedrankje. Dat zit in een flesje dat lijkt op een flesje waar hoestdrank inzit. Het is de bedoeling dat je hem in één keer leegdrinkt. Daar moet je jezelf echt even toe zetten, want het is absoluut niet lekker. Door de grote hoeveelheid suiker is het mierzoet. Terwijl ik best van zoete dingen houd, vond ik dit echt vies. Maar goed, alles voor de baby!
Na het suikerdrankje mag je niks doen, eigenlijk alleen zitten. Meestal moet je in de wachtkamer blijven, omdat het kan gebeuren dat je je niet goed voelt door het drankje. Het verschilt per ziekenhuis hoe vaak er bloed geprikt wordt.
Bloedprikken na 1 en 2 uur
In mijn geval moest ik na een uur weer bloedprikken, maar niet alle ziekenhuizen doen dit. Na het bloedprikken mag je weer terug naar de wachtkamer en daar mag je weer een uur wachten. Als er maar één keer bloed geprikt wordt, zit je dus twee uur te wachten. Zorg er daarom voor dat je iets meeneemt waarmee je de tijd kunt doden. Een goed opgeladen telefoon, een boek, je tablet… Net wat jij leuk vindt.
Na twee uur wordt er weer bloed geprikt. Als dat klaar is, mag je weer naar huis. Je mag na het onderzoek meteen weer eten en drinken, maar niet iedereen heeft daar zin in. Veel vrouwen voelen zich niet top na de suikertest.
De uitslag
De uitslag is vaak vrij snel binnen en meestal hoor je dit via je verloskundige. Soms krijg je de uitslag de volgende dag al, soms moet je een paar dagen wachten. En soms word je alleen gebeld als de uitslag niet goed is
Geef een reactie