tandemvoeden

Natalie’s verhaal over tandemvoeden

Ik heb vandaag een erg mooi verhaal voor jullie, namelijk dat van Natalie. Zij geeft op dit moment borstvoeding aan twee kindjes; haar zoontje Jake van 2,5 en haar dochter Nikki van 9 maanden. Borstvoeding geven aan twee kindjes wordt ook wel tandemvoeden genoemd, en vandaag vertelt ze haar verhaal hierover.

Kiezen voor borstvoeding

Ik was 29 toen ik zwanger raakte van ons eerste kindje. Op een of andere manier voelde borstvoeding voor mij het natuurlijkste. Heb eigenlijk nooit getwijfeld tussen kunst en borstvoeding. Ik wist van allebei net zo veel (lees: ik wist van beide niets af). Borstvoeding was voor mij iets wat ik vanzelfsprekend zou gaan doen.

3 maanden

Mijn doel was eerst 3 maanden borstvoeding. Dit ging niet zonder slag of stoot. Na een pittige bevalling in het ziekenhuis werd mijn kind al bijgevoed met kunstvoeding. Dit wilde ik niet, maar het gebeurde gewoon.

Mijn kleine was al een aantal uur oud voor ik hem voor het eerst aan kon leggen. Wat een bijzonder moment was dat! Zo onwennig met een klein baby’tje in je armen en dan iets doen waar ik nog steeds niet veel vanaf wist, maar het voelde zo vertrouwd. Alles wat ik geleerd had in een cursus was ik al weer vergeten, iets met zwangerschapsdementie..

Mijn kleine man genaamd Jake kwam om het half uur. Hij wilde continue aan de borst. Wat was dit zwaar. Ik was zo vermoeid en hoorde zoveel verschillende adviezen maar heb toch naar mij gevoel geluisterd en heb alles op alles gezet om mijn doel te behalen.

6 maanden

Na 3 maanden had ik mijn doel behaald, maar het ging me net makkelijker af dus verzette ik mijn doel naar 6 maanden.

12 maanden

Ik had een flesweigeraar, dus met 6 maanden heb ik mijn doel gezet naar de 12 maanden. Dan zou het genoeg zijn. Dan had hij de tijd om vast voedsel te gaan eten en zou het klaar zijn met de borstvoeding.

Maar toen de 12 maanden dichterbij kwamen werd ik toch onrustiger. Ik wilde nog geen afscheid nemen. De momenten samen met Jake waren mij en hem zo dierbaar. Hij viel ook nog steeds niet zonder de borst in slaap dus ook met een beetje noodzaak riep ik toen we zien wel waar we eindigen.

Opnieuw zwanger

Toen Jake 13 maanden was raakte ik zwanger van mijn 2e kindje. Mijn melkproductie liep helemaal terug maar Jake bleef gestaagd droog drinken. Hij haalde er maar een paar druppels uit maar dit was voor hem genoeg om niet te stoppen.

En toen kwam het idee om te gaan tandemvoeden. Ik las er over op Facebook en ben mij erin gaan verdiepen. Waar de ene riep dat gaat ten koste van de baby  riep de ander dat het zo fijn was en met gemak kon.

Ik zou de gok gaan wagen. Zou Jake toch stoppen met drinken tijdens de zwangerschap zou ik daar vrede mee hebben. Maar mijn borstverslaafde dreumes stopte niet.

Tandemvoeden

Op 13 mei werd onze dochter geboren. Nikki, een kleine meid die binnen 10 min na de bevalling al de eerste voeding aan de borst binnen kreeg. Een uur later kwam Jake zijn zusje bekijken en dronken ze voor het eerst samen. Een emotioneel moment voor mij.

Nu is Nikki ondertussen al weer 9 maanden oud en een lief, grappig meisje. Ze drinken nog steeds vaak samen. Die 2 kunnen zo keten en geiten met z’n tweeën aan de borst. Ze hebben dan samen hun momentje bij mij op schoot. En ik zit er met mijn neus boven op maar mij zien ze niet. Ze zijn alleen met elkaar bezig. Heerlijk om te zien wat een band die 2 hebben.

Als ik terug kijk of de afgelopen 9 maanden tandemvoeden dan kijk ik er met veel plezier op terug en ben ik ook nog niet van plan om te stoppen.

Het is iets waar ik volledig achter sta en ook nog steeds magisch vind. Het kost veel energie, tijd en ook doorzettingsvermogen maar het is het waard. Nu hangen er letterlijk soms 2 kinderen aan mijn borst en trekken aan mijn kleding en dat maakt me soms wel onrustig. Maar dat was misschien ook zo geweest als ik niet zou tandemvoeden.

Jake kan nu soms erg vragen om de borst omdat hij in de fase zit van net niet meer slapen ’s middags, maar het wel nodig hebben. Dus als hij moe is vind hij de afspraken die we hebben moeilijk. Liefst laat ik hem nog ’s ochtends en ’s avonds mee drinken en op mijn verzoek nog een keer overdag. Maar dat is in de praktijk niet altijd haalbaar.

Ook als Nikki lekker op schoot ligt te slapen en hij wil drinken dan kan dat wel eens een klein boos buitje ten gevolg hebben. Want zien drinken doet drinken..

Het heeft veel voordelen, zoals het weg drinken van productie overschot of blokkades, geen regeldagen tot nu toe, beide kids een rustmoment geven tegelijk en hun momentje neus aan neus samen.

Maar er zijn ook nadelen, zoals het hangen aan mij, mijn energie level, ik soms beetje kriegel word van zo weinig ruimte voor mezelf. Maar ik mag niet klagen. Ik heb 2 makkelijk kinderen en het is maar net hoe druk ik me maak.

Stoppen?

Stiekem kijk ik er wel naar uit en ben ik benieuwd hoe ik me voel als ik geen borstvoeding meer zou geven. Hoe mijn lijf dan weer zou voelen en van de ruimte die ik dan zou hebben. Want Jake valt nog steeds enkel in slaap aan de borst en Nikki nu ook. Ook zij is een flesweigeraar. Maar het idee dat deze fase ooit over gaat en mijn kindjes groot worden maakt me ook wel weer verdrietig.

Dus we leven met de dag en zien wel waar het heen gaat. Ik geloof en vertouw er op dat mijn kinderen zelf aangeven waar ze behoefte aan hebben en dat ze vanzelf wel stoppen als de tijd daar is. Mijn tijd komt dan wel weer. Zal het dan nog gaan missen

Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar malou@voormamasdoormamas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.