knuffelletters

DIY; knuffelletters

Door Ivette – Vandaag even geen zwangerschapsartikel, maar een DIY. Voor Elsha maakte ik haar naam in knuffelletters. Denk je; ‘ik ben niet handig met de naaimachine’? Dat was ik ook niet toen ik hieraan begon. Met dit artikel hoop ik je een aantal tips te geven, waaraan je wellicht iets hebt om dit ook te maken. Heb je aan het eind nog vragen? Stel ze dan hieronder. En in een stoffenwinkel zijn ze je ook enorm bereidt te helpen!

Je begint met het uitkiezen van de stofjes. Er zijn verschillende stofjes op de markt te koop, maar er zijn ook heel veel webshops die jou van stof kunnen voorzien. Kies voor een katoenstofje die geen stretch heeft. Ik heb hier gebruik gemaakt van twee stofjes van Tilda. Zij maakt heel mooie stofjes voor onder andere dit soort doelen. Mensen die graag een quiltdeken maken, zullen vast bekend zijn met deze stoffenlijn.

tilda

Patroon

Daarna ga je het patroon maken. Ik heb hier de letter ‘E’, afgedrukt op een A4 en dan uitgeknipt. Leg je stof klaar, dubbel gevouwen, zodat je twee keer de letter uit kan knippen. Het patroon heb ik vast gemaakt op de stof. Leg het patroon op de goede kant van de stof, en houd de letter voor je zoals je deze ook leest. Vervolgens ga je langs de rand knippen. Gebruik hiervoor een schaar die je speciaal hebt gekocht en gebruik de schaar alleen voor stof. Papier en andere materialen maken je schaar te bot voor stof. Houd ongeveer 1 cm rand langs het patroon over, als naairand.

 letterkussen

Knippen en vastzetten

Knip dan van een ander stofje de rand. Deze heb ik zo’n 8 à 9 cm breed gehouden, inclusief naairand. Vervolgens ga je de rand aan je uitgeknipte letter vastzetten met spelden. Leg de mooie kant van de stof van de rand (hier met rode stippen) op de mooie kant van de stof van de letter. Het is handig om alle spelden dezelfde kant op de pinnen, zodat je ze later tijdens het naaien makkelijk kunt verwijderen.

diy

Maak in de rechte hoeken een knip in de rand, zodat het makkelijker draait. Dit is nodig, omdat je met een rand werkt die je vastnaait.

letters kussens

Naaien

Heb je dan alles vastgezet met spelden aan een kant? Dan kun je beginnen op de naaimachine. Mocht je (net als ik) een groentje zijn op de naaimachine, zoek dan jouw naaimachine op in YouTube. Er zijn vele filmpjes online gezet die precies uitleggen hoe of wat. Mijn naaimachine komt in dit filmpje goed tot zijn recht en er wordt veel informatie verteld. Dan kun je gaan naaien. Pak eerste een stukje reststof, zodat je zeker weet dat je spoeltje en andere draad goed in je naaimachine zitten. Soms lopen ze vast en kun je opnieuw beginnen.

Begin waar de rand begint en eindigt. Dat start makkelijk. Zet een klein stukje neer en ga dan achteruit op de naaimachine. En dan weer vooruit. Op deze manier maak je de naaisteek heel stevig. Ga de hele letter langs. Als je bij een hoek bent beland, stop dan 1 cm voor het einde. Zorg dat je naald in de stof zit. Haal alleen je naaivoet omhoog, en draai het geheel zodat je weer verder kunt. Het is even pielen in de kleine hoekjes, maar na wat oefening lukt het zeker.

letter kussen

Foutje?

Mocht je een fout maken, geen paniek. Hiervoor heb je een tornmesje. Dit is een klein handig dingetje dat vaak bij je naaimachine geleverd wordt. Zo niet, zijn ze niet duur in aanschaf. Hiermee kun je specifieke deeltjes los halen, zonder dat je de hele naairand opnieuw moet doen. Heb je het foute deel los, begin dan weer met een stukje vooruit – achteruit – en door.

Dan kun je de andere kant gaan vastmaken met spelden en het geheel gaan vastnaaien. Laat de rand, waar deze samenkomt nog open.

kussen letter

Heb je het geheel vast, dan ziet het er zo uit. Linksonder is de rand van de letter nog open. Hierdoor kun je het kussen gaan omdraaien. Even priegelen en dan is je letter zoals hij wordt. Nu kun je hem gaan vullen met kussenvulling. Dit is te vinden bij o.a. de HEMA.

naam kussens

Als je tevreden bent over de vulling, kun je de rand handmatig gaan dichtmaken. Dit kan ook met de naaimachine, maar dan houd je een zichtbare rand. Dat vind ik zonde. Om dit dicht te maken kun je het beste dit filmpje bekijken. Zoiets heet een blinde steek.

naam kussen naam kussens

En klaar is je kussen! Zoals je op de foto hieronder ziet, kun je natuurlijk ook wisselen met de stofjes. Dat geeft een speels effect.

knuffelletters

 

Ivette is ruim 6 jaar samen met Niels en sinds 2 jaar geleden zijn ze geregistreerd partners. Samen hebben ze 2 kindjes; Elsha is in juni 2015 geboren en in augustus 2016 kreeg Elsha een broertje; Fynn. Ivette is gek op creatieve dingen, ze maakt graag leuke DIY’s en ze blogt op Ivetteslife.nl. Daarnaast is ze regelmatig op haar telefoon te vinden. Ze leest blogs, ze kijkt vlogs en ze kijkt regelmatig op Pinterest.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.