ehbo

Kijktip; videoserie over EHBO bij kinderen

Wist je dat er jaarlijks 140.000 kinderen in het ziekenhuis belanden door ‘ongelukjes’. Als je kind iets overkomt, is het belangrijk om zelf te weten wat je kunt doen. Daarom bracht Ouders van Nu in samenwerking met het Oranje Kruis een videoserie uit om ouders meer informatie te geven over EHBO.

EHBO-diploma

Het aantal bezitters van een EHBO-diploma voor baby’s en kinderen is de afgelopen 2 jaar explosief (met maar liefst 47%!) gestegen. Dit komt deels door de nieuwe wetgeving voor de kinderopvang, maar ook steeds meer ouders willen in geval van nood zelf kunnen bijspringen, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu.

55% van de ouders heeft een ‘ongeluk’ met hun kind meegemaakt. Een val (36%), snijden of stoten (22%), verbranding (15%) en verslikking (13%) komen het meeste voor. Vergiftiging en verdrinking gebeuren zelden, maar zijn wel de grootste angsten voor heel veel ouders. Ze willen in geval van nood wel goed beslagen ten ijs komen, toch zijn er nog steeds veel ouders (de meerderheid) die ondanks de stijging nog geen Eerste Hulp-cursus heeft gevolgd. De belangrijkste redenen: het is duur en tijdrovend.

Eerste Hulp Online

Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu, vindt dat ouders moeten weten wat te doen in geval van een ongeval met hun kind. Het merendeel weet dat nu niet en daarom ontwikkelde de redactie een online videoserie waarin je de basis van kinder-EHBO leert: ‘Jaarlijks belanden er zo’n 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp na een ongeval thuis. Vaak in het bijzijn van een ouder. We hebben het Oranje Kruis gevraagd om ons te helpen met deze videoserie. Nee, het is geen vervanger van een officiële EHBO-cursus, maar alle informatie helpt. En hopelijk geeft het ook een extra zetje aan ouders om een erkende cursus te volgen.’

Bang om te stikken

Ouders van Nu deed onderzoek onder bijna 300 respondenten. 41 procent heeft een erkende EHBO-cursus gevolgd. Ze wilden daar het liefst leren wat ze moeten doen bij verstikking en verslikking (45%), hoe je moet reanimeren (22%) en wat te doen bij vergiftiging (10%). 86% voelt zich zekerder nadat ze kinder-EHBO hebben gevolgd. 97% raadt andere ouders aan om ook een cursus te volgen.

Skills in 10x

De 10-delige videoserie van Ouders van Nu wordt gepresenteerd door Lisa Wade en is geproduceerd in samenwerking met het Oranje Kruis. De serie is vanaf deze week gratis te bekijken op oudersvannu.nl/video. Bekijk hier een voorbeeldvideo.

Kortom; het heeft veel voordelen om kennis te hebben van EHBO, kinderen kunnen namelijk makkelijk in een gevaarlijke situatie terechtkomen.

Heb jij een EHBO-diploma? Of heb je er wel eens over nagedacht om je te verdiepen in EHBO?

2 reacties

  1. Yep ik heb hem! De cursus pas gedaan toen ik gastouder werd. Tijdens de cursus dacht ik nog: waarom heb ik dit niet eerder gedaan! Ik heb nu ook blusdeken en EHBO koffer in huis. Altijd handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.