buiten spelen

Onderzoek; ouders stimuleren kind meer buiten te spelen

Bijna 70 procent van de ouders stimuleert hun kinderen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te gaan spelen of ze sturen hun kind gewoon de deur uit. Zo’n 30 procent van de kinderen gaat al voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

Buiten spelen

In de zomer gaan ouders het liefst mee naar buiten; ruim de helft gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen achtertuin is voor een kwart van de ouders de meest favoriete plek om samen buiten te spelen, 16 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Je krijgt er ook veel voor terug, zeggen veel ouders. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans

De meeste ouders vinden het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 40 procent hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 40 procent van de ondervraagde ouders legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (53 procent). Bijna de helft van de ouders geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (47 procent).

Snel afgeleid

Jantje Beton vroeg ouders ook of ze weleens zijn afgeleid tijdens het buitenspelen met hun kinderen. Vier op de tien ouders geven aan dat gesprekken met anderen hier een reden voor is. Ook zorgt de mobiele telefoon bij sommigen voor een verminderde aandacht tijdens het spelen, 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met hun kroost zijn. Vooral vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken (39 procent vs. 28 procent). Moeders zijn daarentegen vaker afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren) (36 procent vs. 21 procent).

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden

Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

Top 8 meest gespeelde spellen van vroeger

Deze spelletjes van vroeger spelen kinderen volgens hun ouders nog weleens:
1.    Verstoppertje (72%)
2.    Tikkertje (61%)
3.    Touwtjespringen (32%)
4.    Flessenvoetbal (29%)
5.    Knikkeren (25%)
6.    Hinkelen (24%)
7.    Stoepranden (21%)
8.    Handje-klap (13%)
Speel jij vaak samen met je kind buiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.