uv-bescherming

Ouders vergeten massaal UV-bescherming ogen van kinderen

Waarschijnlijk smeer je je kind altijd wel in als hij of zij in de zon gaat. Maar bescherm je ook de ogen van je kind? Veel ouders vergeten dit, en daar hoor ik zelf ook bij. Terwijl het juist erg belangrijk is om de ogen van je kind te beschermen tegen UV-straling!

Ogen beschermen tegen UV-straling

Ondanks de goede intenties van ouders richting hun kinderen, vergeten zij massaal hun ogen te beschermen tegen UV-straling. Hoe jonger een kind, des te gevoeliger de ogen zijn voor schadelijke effecten door UV. Echter, nog geen 6 procent van de Nederlandse ouders beschermt de ogen van hun baby. Ruim de helft van de Nederlandse kinderen draagt pas een zonnebril vanaf 8 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van ZEISS, producent van brillenglazen, onder ruim 1.000 Nederlanders. Opvallend is dat meer jonge ouders hun kinderen op vroegere leeftijd van een zonnebril voorzien, dan de generaties ouders van boven de 45 jaar.

Ogen zijn extra gevoelig voor UV-straling

Het beschermen van de ogen van kinderen tegen UV-straling heeft een lage prioriteit. Terwijl juist de ooglenzen van kinderen het meest helder zijn en daardoor extra gevoelig voor UV-straling. Van de voorzorgsmaatregelen die ouders treffen om hun kroost gezond en veilig op te laten groeien, bungelt de bescherming van ogen onderaan. Vaccinaties, beweging, gezonde voeding en UV-bescherming van de huid worden een voor een als belangrijker gezien. Dit is geen typisch Nederlands fenomeen. Eerder onderzoek van ZEISS wijst uit dat Amerikanen dezelfde prioriteit toekennen aan de bescherming van de ogen van hun kinderen tegen UV-straling.

Negatieve gevolgen

De negatieve gevolgen van UV-straling zijn onmiskenbaar. In ernstige gevallen kan langdurige blootstelling aan UV-straling zelfs leiden tot kanker en blindheid. 90 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling: blindheid lijkt me een van de ergste dingen die me kunnen overkomen. ZEISS durft te stellen dat ouders het beste met hun kinderen voor hebben. En zelfs dat veel ouders het belang van hun kinderen boven dat van zichzelf stellen. De resultaten van dit onderzoek duiden volgens ZEISS dan ook op onwetendheid op gebied van UV-straling.

Zonnebril

“Bescherming tegen UV-straling strekt verder dan het smeren met zonnebrandcrème”, vertelt Pascal Slot, General Manager ZEISS Vision Care Benelux. “Gelukkig zien ouders dat steeds meer in. Naast crème passen zij steeds meer maatregelen toe, denk aan speciale kleding, vaker in de schaduw en korter in de zon. Toch is het belangrijk dat de blik wordt verruimd. Niet alleen de huid heeft bescherming nodig, maar ogen ook. UV-bescherming is niet alleen op zonnige dagen nodig, maar elke dag. Zelfs op bewolkte dagen. Nederlanders kunnen hiervoor een beroep doen op een zonnebril, maar sinds kort ook op transparante brillenglazen met volledige bescherming. Dit is onze nieuwste innovatie die we op de markt hebben gebracht om bij te dragen aan gezond zicht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.