mobiele telefoon

Leeftijd kinderen met een mobiele telefoon steeds lager

Gastartikel – Uit onderzoek van KPN blijkt dat Nederlandse kinderen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon krijgen. Maar liefst vijf procent van de vier jarigen heeft al een mobiele telefoon. Voor ouders is het belangrijk om hun kinderen te kunnen bereiken, maar maken zich ook zorgen over de steeds grotere invloed die de telefoon op het leven van hun kinderen krijgt. Wanneer je kind een eerste mobiel krijgt is het als ouder belangrijk dat je je kind leert omgaan met digitaal pesten en privacy. Maar ook hoe ze moeten omgaan met geld. Gemiddeld zijn kinderen nog maar 13 als ze een telefoonabonnement krijgen.

Leeftijd daalt

Ieder jaar daalt de leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiel krijgen. Kinderen die nu een leeftijd hebben van zeventien en achttien jaar kregen hun eerste mobiel rond een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar. Kinderen die nu dertien en veertien jaar zijn kregen hun eerste mobiel toen ze 11,7 jaar waren.

Reden vroege aanschaf telefoon

Tweederde van de ouders vindt het prettig om zijn kind altijd te kunnen bereiken, zo blijkt uit het onderzoek. Niet alleen de bereikbaarheid is belangrijk, door hun kinderen een beperkt beltegoed te geven leren ze ook hoe ze om moeten gaan met geld. Voor 1 op de 5 ouders zijn de nieuwe mogelijkheden die technologie geeft belangrijk. Veertig procent van de ondervraagde ouders zegt behoefte te hebben aan hulp bij de zogenoemde ‘mediaopvoeding’ van hun kinderen.

Mobiel abonnement of prepaid abonnement

Als je als ouder eenmaal hebt besloten je kind een mobiele telefoon te geven, volgt de volgende vraag: is een prepaid toestel of een toestel met mobiel abonnement geschikter? Ruim 38 procent van alle kinderen met een leeftijd tussen de vier en achttien jaar heeft een prepaid toestel. De meerderheid, 62 procent, heeft een abonnement. Je ziet vaak dat kinderen in eerste instantie een prepaid toestel krijgen, dit geldt voor 85 procent van de vier- tot achtjarigen. Als de kinderen wat ouder worden stappen ze steeds meer kinderen over op een mobiel abonnement: dit is bij 88 procent van de achttienjarigen het geval.

Is jouw kind klaar voor die eerste eigen mobiele telefoon? Op KPN Beleef vinden ouders meer informatie en tips over hoe je om kunt gaan met het telefoongebruik van je kind.

vmdm

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.