cliniclowns

CliniClowns viert 25e verjaardag met Museum der Verbeelding (en daar kun je gratis naartoe!)

25 jaar geleden liep de eerste CliniClown het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam binnen. Een geweldig goed doel, die ik vandaag graag in de spotlights wil zetten. Want ze hebben al zoveel gedaan voor kinderen in ziekenhuizen! Inmiddels hebben ze aan ruim 1,2 miljoen kinderen een bezoek gebracht. En een ontmoeting van een CliniClown heeft echt effect; kinderen ervaren bijvoorbeeld minder stress en angst. Het geheim? Dat zit ‘m in de kracht van verbeelding. Om dit met iedereen te delen opent CliniClowns voor 3 dagen het Museum der Verbeelding. Iedereen is welkom!

Een beetje verbeelding doet wonderen

In 25 jaar heeft CliniClowns haar toegevoegde waarde in de zorg wel bewezen. De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijker en kinderen ervaren minder angst en stress. Hoe dat komt? Met verbeelding kan alles; beperkingen vallen weg en het kind heeft weer controle over de situatie.
De wetenschap bevestigt dit: “Als je je iets verbeeldt dan reageren je hersenen alsof het echt is. Alsof je dat ridderzwaard echt rondzwaait en echt op dat paard door de kasteelpoort galoppeert. Ervaring en verbeelding trekken in onze hersenen aan dezelfde touwtjes.” aldus Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van bestseller ‘Ben ik dat?’.

Gratis naar het Museum der Verbeelding

In het pop-up Museum der Verbeelding worden bezoekers meegenomen in de bijzondere werkwijze van de CliniClowns. Aan de hand van waargebeurde verhalen, workshops en ontmoetingen met de clowns kan iedereen zelf ervaren wat de kracht van verbeelding doet. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen aan de ziekenhuisbeddenrace en zwemt er een kinderarts rond in een aquarium! Het museum is gratis toegankelijk voor iedereen op 17, 18 en 19 november.
Cliniclowns 1992
De eerste zes CliniClowns in 1992

Van fronsende wenkbrauwen tot grote glimlach

Bij de start in 1992 deden de CliniClowns nogal wat wenkbrauwen fronsen: een clown in het ziekenhuis vond ‘men’ toen behoorlijk absurd. Vandaag de dag spelen 76 CliniClowns in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling. En dat niet alleen: CliniClowns zijn ook actief in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online.

Cliniclowns gaan naar verzorgingstehuizen

CliniClowns gelooft dat de wereld wel wat meer verbeelding kan gebruiken. Iedereen in een kwetsbare situatie heeft baat bij de verlichting die verbeelding brengt. Daarom gaan de CliniClowns vanaf 2018 ook spelen in verzorgingshuizen, voor mensen met dementie. Dat stuit soms nog op dezelfde verbazing als toen de eerste clown 25 jaar geleden de kinderafdeling op liep. Toch is ook voor mensen met dementie het contact met de CliniClown van enorme waarde.
clini clowns

Praktische informatie over het Museum der Verbeelding

Het Museum der Verbeelding is tijdelijk en gratis toegankelijk voor iedereen.
 • Openingsdagen: 17, 18 en 19 november van 10-16u
 • Locatie: de Bagagehal/Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam.
Doe zelf de ziekenhuisbeddenrace, praat met de mens achter de clown in de neusvrijezone, luister naar het verhaal van het accordeon-kampvuur en leer alles over de methode van CliniClowns en voor wie deze zo waardevol is.

CliniClowns Live in het Museum der Verbeelding – doorlopende workshops:

 • De CliniClowns-methode; ervaar en analyseer het live
 • ‘De open blik’; wat leer je van de onbevangen blik van de clown
 • ‘Vrij geestig’; over creatief denken en doen
 • De wetenschap achter de kracht van de lach en verbeelding
 • CliniClowns doen een wetenschappelijk experiment

Over 25 jaar CliniClowns

 • Opgericht op 17 november 1992 door prof. Dr. Tom Voûte
 • Vandaag de dag zijn er 76 CliniClowns
 • CliniClowns spelen in 87 ziekenhuizen en in instellingen, revalidatieklinieken, hospices en online via de CliniClowns App
 • Elke werkdag spelen er CliniClowns
 • In 25 jaar vonden ruim 1,2 miljoen ontmoetingen plaats tussen clowns en zieke en gehandicapte kinderen
 • CliniClowns heeft een eigen opleiding om het vak te leren
 • Kinderen en hun ouders/verzorgers beoordelen CliniClowns met gemiddeld een 9!
 • Het werk van CliniClowns is mogelijk dankzij 209.622 structurele donateurs, 200 vrijwilligers en honderden actievoerders & sponsors. CliniClowns krijgt geen subsidie.
 • Vanaf 2018 gaat CliniClowns ook spelen voor mensen met dementie. Dat doen we door onze krachten te bundelen met ons zusje: Stichting CareClowns, die al mensen met dementie bezoekt.

Bron foto’s; CliniClowns

9 reacties

 1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik kan mij voorstellen dat het zo belangrijk is voor kinderen. Maar inderdaad ook interessant dat het nu ook in verzorgingshuizen voor mensen met dementie gaat worden ingezet. Aan de ene kant zou ik graag willen gaan (CliniClowns live in het Museum der Verbeelding) aan de andere kant krijg ik al een brok in mijn keel als ik dit artikel lees. Begrijp je een beetje wat ik bedoel? Ik vind het in ieder geval fantastisch wat zij betekenen voor kinderen en andere mensen. En nogmaals heel mooi dat je hier aandacht aan besteedt.
  Rory onlangs geplaatst…Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen’sMy Profile

 2. Wat enorm gaaf dat museum, ik hoop dat ze het vaker gaan doen! Ik wist ook niet dat ze er al zolang mee bezig waren. Mijn moeder en een vriendin werken in de zorg voor demente bejaarden en door de verhalen die ik ervan mee krijg, denk ik dat de CareClowns ook zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.