generatie z

Generatie Z: opgroeien met mobiele telefoons

Ken je dat, dat je je telefoon pakt en dat je ziet dat er een stuk of 30 selfies van je kleuter instaan? Of dat je kinderen vragen of je even je telefoon wil pakken om een foto van ze te maken en die naar oma te sturen? Een groot verschil met mijn kindertijd, toen je alleen nog maar kon bellen en ‘snake’ kon spelen met je mobiele telefoon. Die ik trouwens pas kreeg toen ik naar de middelbare school ging, wat tegenwoordig als ‘heel erg laat’ wordt gezien. Mijn kleuter vraagt nu al wanneer ze een eigen telefoon mag, maar dat gaat voorlopig echt nog niet gebeuren. Maar onze kinderen, generatie Z, groeien er tegenwoordig natuurlijk wel heel erg mee op!

Opgroeien met mobiele telefoons

Het verbaast me telkens weer hoe handig mijn kleuter al is met mobiele telefoons. Ze kan ze foto’s en filmpjes maken, filmpjes afspelen, swipen, inzoomen… Ook mijn peuter wordt er trouwens steeds handiger in. Hij is vooral gek op filmpjes kijken. En terwijl ze hier in huis eigenlijk niet aan mijn telefoon mogen komen (ik vind namelijk echt nog te jong om met een telefoon in de hand op de bank te zitten) gaat dat wel eens anders als we ergens anders zijn. Toen een familielid laatst de allernieuwste Samsung Note 10 Plus had, viel dat de kinderen meteen op. Dat mooie grote scherm van de Samsung Note 10 Plus nodigde natuurlijk meteen uit om filmpjes te kijken, en binnen no-time hadden ze het voor elkaar en zaten ze weer naar een schermpje te kijken.

Peuters en kleuters

Zelf maak ik regelmatig foto’s met mijn telefoon en vooral mijn kleuter vind dat hartstikke leuk. Als ze iets moois gemaakt heeft of een kunstje kan, vraagt ze regelmatig of ik dat wil filmen of een foto wil maken. En dat moet dan vervolgens naar de hele familie gestuurd worden. Zoals laatst, toen ze net zonder zijwieltjes had leren fietsen. Toen we langs gingen bij onze familie, vroeg madam meteen of ze de filmpjes van het fietsen wel gezien hadden!

En mijn baby

Ook mijn 7 maanden oude baby vindt mijn telefoon wel heel erg interessant. Ik moet toegeven dat ik mijn telefoon bijna altijd in mijn hand heb als ik haar aan het voeden ben. Op dat moment merkt ze daar niet zoveel van, maar als ze klaar is, grijpt ze meteen naar mijn telefoon. Die dan vervolgens in haar mond belandt, dus ik vind het niet zo’n goed idee dat zij hem pakt.

Maar is het erg?

Zelf vind ik het niet zo’n probleem dat mijn kinderen opgroeien met mobiele telefoons. Zo lang het maar niet te gek gaat, dan. Daarom is het hier in huis een regel dat de kinderen niet aan mijn telefoon mogen komen (uitzonderingen daargelaten, want mijn kleuter heeft bijvoorbeeld tijdens mijn zwangerschap het merendeel van mijn buikfoto’s gemaakt). Als we ergens anders zijn, ben ik er wat wat makkelijker in. Zoals laatst, met die Samsung Note 10. De kinderen weten dat trouwens ook precies, zo vragen ze regelmatig aan opa of ze even op schoot mogen zitten, om vervolgens foto’s te kijken op zijn telefoon. Maar ach, bij opa en oma mag natuurlijk altijd net iets meer dan thuis.

Hoe ga jij om met je kinderen en mobiele telefoons?

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.