beeldschermtijd

Kinderen en een beeldscherm

Door Christa – Mijn kind en zijn fascinatie voor een beeldscherm. Ik denk dat menig ouder daar over mee kan praten. Ryan is nu 4 jaar en zo klein als hij was, had hij al een fascinatie voor een beeldscherm!

Is daar iets mis mee?

Ik weet het niet zo goed, de maatschappij van nu is gewoon zo. We kunnen wel zeggen: ‘Ik wil dat mijn kind elke dag buiten speelt’, maar laten we heel reëel zijn; de verleidingen zijn groot. Menig ouder beschikt ook over een smartphone en hoe vaak ben je zelf niet met dat ding bezig?

Als ik naar mij zelf kijk, best veel! En naast een telefoon is er nog gewone televisie en de laptop/tablet.

Voorbeeld

Wanneer ik tegen Ryan zeg dat hij niet achter een beeldscherm mag, maar ik ben vervolgens op mijn laptop bezig en pak regelmatig mijn telefoon … wat voor voorbeeld ben ik dan?

Wij hebben lange tijd ook een iPad gehad. Ryan was verslaafd aan dat ding. Hij deed er spelletjes op, keek Netflix, noem maar op. Tot hij hem liet vallen en hij niet meer te repareren was. Geld voor een nieuwe hadden we niet en ondanks het verzekeringsgeld besloten we het zo te laten: er zou geen iPad meer komen. Thuis hebben wij de beschikking over 2 televisies en 2 laptops, dus een iPad erbij vonden we wat overdreven. Toch maakte dit het wel een stuk makkelijker!

Ryan vroeg niet meer naar de iPad en de televisie was niet interessant genoeg. Zo konden we er een nieuwe stelregel inbrengen : alleen nog tv kijken voor het eten, wanneer mama of papa aan het koken is.

Ryan speelt nu buiten of binnen en hij weet wanneer hij mag televisie kijken, dus wordt er nergens meer naar gevraagd (oké heel af en toe vraagt hij soms of hij al tv mag kijken, wanneer het bijvoorbeeld waanzinnig slecht weer is). Nadeel is wel dat hij weet dat de opa’s en oma’s wel een iPad/tablet hebben… Elke keer als we daar zijn wil hij niet meer normaal spelen, maar alleen maar op dat ding. Vind ik het erg? Voor even niet, maar het hoeft van mij niet de hele dag.

Verantwoord?

Ik heb niks tegen een beeldscherm, want ook op school wordt er steeds meer mee gewerkt en op de een of andere manier is het voor Ryan ook echt een ontspanningsmoment. Ik merk alleen wel dat ik heel kritisch ben in wat hij kijkt of doet. Wat is wel verantwoord om naar te kijken en wat niet? Ryan kijkt graag naar Netflix, maar daar staan soms best wel stomme programma’s tussen. Ryan mag dan ook niet zelf aanklikken wat hij kijkt, dat doen wij. Net als met spelletjes op de iPad/tablet , wij kijken of het kan.

Netflix

Wanneer Ryan op de laptop Netflix kijkt, vraagt hij ook wel eens naar YouTube, daar ben ik weer niet zo’n fan van. Als hij even de telefoon van Rik krijgt, kijkt hij een bepaald iets via YouTube. Rik vindt dat dat best wel kan, maar ik heb het gewoon niet zo op YouTube. Dat is misschien een persoonlijk iets, maar er komen zoveel rare dingen op YouTube voorbij! Als Ryan alleen met mij is, zal hij dat ook nooit te zien krijgen. De dingetjes die hij kijkt zijn wel oké, maar iets anders mag hij van mij niet kijken, hij mag van mij niet rond ‘surfen’ op YouTube op zoek naar iets anders.

Dat is ook mijn hele punt, een beeldscherm is prima, maar wat krijgt je kind te zien? Is het alleen maar schieten, schoppen, oorlog en geweld? Daar vind ik hem echt nog te klein voor en mag hij van mij niet kijken. Animatiefilmpjes ofwel via Netflix, Zapp Kids of noem maar op, dat vind ik goed. Daarnaast vind ik het wel belangrijk om lekker buiten te zijn, als het weer het toelaat, binnen is er een zee aan speelgoed en vind ik dat daar best mee gespeeld kan worden. Beeldschermtijd zal er dan ook zeker blijven!

Hoe doen jullie dat met je kind(eren)? Heb je ook een beeldschermtijd of mag er onbeperkt gekeken worden?

 

Christa is moeder van Ryan (september 2012) en Chiara (december 2015). Ze is getrouwd en werkt 3 dagen in de week als binnendienstmedewerker bij het bedrijf van haar zwager. Op de dagen dat ze niet werkt zorgt ze voor haar kinderen en haar huisdieren, en verder blogt ze op ChristaSchrijft.com, waarmee ze tijdens haar tweede zwangerschap is begonnen om een vriendin in Curaçao op de hoogte te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.