gbs

GBS: groep B – streptokokkenziekte

Door Ylisha – Op 27 februari 2016 om 04:00 uur werd mijn prachtige dochtertje, Mijntje, geboren. Om 04:30 uur werd mijn dochtertje opgenomen op de neonatologie afdeling.


Na de bevalling

Na een lange en loodzware bevalling was ik dusdanig uitgeput dat ik mijn ogen niet meer kon openen. Heel kort kon ik mijn kindje zien en voelen op mijn borst maar vrij snel daarna werd ze meegenomen naar het verwarmde wiegje wat voor haar klaar stond. Toen ik mijn ogen weer opende zag ik haar borstkastje heel erg snel op en neer gaan. Opeens besefte ik mij ook dat er wel heel veel mensen bezig waren met haar. Wat ik namelijk niet had gemerkt was dat er vlak na bevalling een kinderarts was opgeroepen. Met het beetje kracht wat ik nog had vroeg ik of het wel goed met haar ging. Ik kreeg geen antwoord. Opeens hoorde ik de kinderarts zeggen; ‘het is half vijf, we zijn nu een half uur verder. Ze had het echt beter moeten doen’. Mijn dochtertje werd weggereden en mijn vriend kon nog heel snel zeggen dat hij met haar mee zou gaan.

De gynaecoloog en stagiaire waren ondertussen nog met mij bezig. De placenta was geboren maar ik moest nog gehecht worden. In het half uur wat volgde kwam ik weer een beetje bij.
Na een klein yoghurtje en wat hapjes beschuit te hebben gegeten kwam mijn vriend terug in onze kamer. Hij vertelde dat ons dochtertje het erg lastig had gehad tijdens de bevalling en uit voorzorg was opgenomen op de neonatologie afdeling. Als ik had gedoucht en voldoende was bijgekomen mocht ik naar haar toe.

Na het douchen en aankleden werd ik met bed en al gereden naar de neonatologie afdeling. Couveusekamer 2. Daar lag een heel klein meisje te slapen. Mijn dochtertje.

GBS

De eerste 24 uur heeft ze het heel moeilijk gehad. Ze had flink gespuugd, wilde absoluut niet aangeraakt worden. Ze huilde heel erg veel en ze bleef zich maar extreem overstrekken. De kinderarts had meteen bij opname bloed afgenomen van ons dochtertje om op kweek te zetten. Ook bij mij werden er diverse testjes afgenomen om op kweek te laten zetten.
Eindelijk kwam na een paar dagen het verlossende woord. Ons dochtertje had GBS oftewel ‘groep B – streptokokkenziekte’.

Wat is GBS?

GBS is een bacterie die zich bevindt in de darmen, baarmoedermond of vagina van veel (zwangere) vrouwen. 1 op de 5 vrouwen draagt deze bacterie bij zich. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor het ongeboren kindje maar in sommige gevallen kan het kindje ernstig ziek worden.

De GBS bacterie wordt soms al vroegtijdig ontdekt doordat zwangere vrouwen bijvoorbeeld last kunnen krijgen van blaasontstekingen. Vaak wordt de urine dan ook getest op deze bacterie.

Hoe kan een kindje besmet worden?

Een kindje kan al in de baarmoeder geïnfecteerd worden. Het kan echter ook tijdens de bevalling of vlak na de geboorte gebeuren.
Besmetting in de baarmoeder gebeurd na het breken van de vliezen. Vanuit de vagina komt de bacterie via de baarmoedermond in de baarmoeder. Doordat het kindje vruchtwater drinkt kan het ongeboren kindje zo besmet worden. De kans op besmetting wordt groter wanneer de vliezen van de moeder langdurig gebroken zijn.

In 50% van de gevallen vind de besmetting plaats tijdens de bevalling wanneer de bacterie zich bevindt in de vagina. Meestal wordt het kindje niet ziek doordat de bacterie alleen op de huid terecht komt. Echter bij 1% van de besmettingen wordt het kindje wel ziek. Dit gebeurt kort na de bevalling.

Bij ongeveer 33% treedt de besmetting op na de geboorte. Dit is dan vaak binnen 1 week na de bevalling. Kindjes kunnen nog tot 3 maanden na de bevalling ziek worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via de handen van een volwassene.

Verschijnselen van een ziek kindje

Een ziek kindje zal snel en oppervlakkig ademhalen. In plaats van mooi roze zal het kindje bleek, blauw of grauw ogen, slap aanvoelen en suf zijn. Het kindje kan ook stuipjes krijgen en zacht kreunen bij het uitademen. Verder kan een kindje flink spugen, niet willen drinken, te koud of juist koorts hebben. Verder willen kindjes ook nauwelijks worden aangeraakt en reageren ze niet goed op prikkels van buitenaf.
De besmette kindjes worden zo ziek als gevolg van ontstekingen zoals bijvoorbeeld:

  • Longontsteking
  • Bloedinfectie
  • Hersenvliesontsteking

GBS en de bijbehorende ziekte signalen kunnen zich zeer snel ontwikkelen. Snel handelen door middel van een antibiotica kuur is dan ook altijd nodig. GBS is niet te voorkomen maar er kunnen wel bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Gelukkig is er in het ziekenhuis snel gehandeld en kreeg mijn dochtertje meteen antibiotica. Dit was al voor dat duidelijk werd dat ze GBS had. Alleen de band met mijn dochtertje, toen ze net geboren was, was er niet zomaar. Vooral door de symptomen die ze had, het niet kunnen verdragen van fysiek contact, voelde ik mij een verloren mama. Ik had gewoon geen idee hoe ziek ze was. Ik had nog nooit van GBS of groep B – streptokokkenziekte gehoord en wist niet eens dat ik een drager was. Ik heb mij zo schuldig gevoelt. Mochten wij nog een kindje willen dan krijg ik tijdens mijn zwangerschap al antibiotica. Ook tijdens de bevalling zal ik 2 x antibiotica moeten krijgen, dit is wel afhankelijk van de snelheid van de bevalling. Het kindje en ik moeten dan sowieso 24 uur ter observatie in het ziekenhuis blijven, want helaas kan het kindje alsnog ziek worden.

Voor mij is belangrijk dat GBS oftewel groep B – streptokokkenziekte meer bekendheid gaat krijgen. Gelukkig is mijn dochtertje weer helemaal beter geworden maar deze infectie kan zeer ernstig letsel veroorzaken of kan zelf dodelijk zijn. Meer informatie over GBS kun je vinden via De Stichting GBS www.ogbs.nl

 

Ylisha is op 27 februari 2016 mama geworden van Mijntje. Ze is drie jaar samen met haar vriend Wesley. Ylisha heeft de studie musicaltheater gedaan, maar op dit moment heeft ze geen werk. In haar vrije momenten zingt ze graag, ze leest beauty- en lifestyleblogs en kijkt vlogs, ze checkt haar social media en ze droomt weg op de vele Pinterest pagina’s. Verder houdt ze van dansen en sporten, maar dat zit er op dit moment helaas niet in. Ylisha is te volgen op Instagram, Twitter en Snapchat (Ylisha Peters).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.