groep 3

Groep 3 ging niet zoals het moest

Door Maartje – Vol trots begon ze afgelopen schooljaar aan groep 3. Ze had er veel zin in en ik was geen moment bang dat het niet goed zou gaan. Ze was er aan toe, volgens haar juf van groep 2, en zelf dacht ik dat ook. Maar afgelopen schooljaar ging niet zo goed als we hadden gehoopt. Sterker nog, het ging helemaal niet zo goed.

Terug naar groep 2?

Aan het begin van het schooljaar was er even sprake van dat ze terug zou gaan naar groep 2. Ze was namelijk ontzettend speels. Telkens vroeg ze wanneer ze mocht spelen, of ze nog iets leuks gingen doen, enzovoort. Tijdens de les was ze druk met van alles, behalve de lesstof. En dat terwijl ze in groep 2 zo blij was dat ze een beetje kon lezen en schrijven!

Toch in groep 3 blijven

Omdat ze het cognitief wel aan leek te kunnen, besloten we haar toch in groep 3 te houden. Dat wilde ze zelf trouwens ook, want haar vriendinnetjes zaten ook in groep 3. We hebben haar betrokken in de keuze, en terwijl ze eigenlijk wel graag wilde spelen op school, wilde ze niet terug naar de kleuterklas. Dus ze bleef in groep 3.

Gaat ze wel over?

Toen kwam al snel de vraag of ze dan na de zomervakantie wel over moest gaan naar groep 4. Het cognitieve aspect en het sociaal emotionele aspect klopten niet helemaal bij elkaar. Cognitief kon ze het makkelijk aan, volgens de juf. Sociaal emotioneel niet altijd. Ze kon goed opschieten met haar klasgenootjes, maar qua gedrag leek ze soms nog wel veel op een kleuter. Waar dat precies door komt, weten we niet. Aankomend schooljaar wordt daar verder naar gekeken.

Wederom wilde mijn dochter bij haar vriendinnetjes in de klas blijven, maar het moest natuurlijk wel haalbaar zijn. Wij hebben uiteindelijk de juf de keuze laten maken, omdat ze zelf echt niet wisten wat nou goed was. ‘Door laten gaan naar groep 4, maar volgend jaar verder kijken waarom ze sociaal-emotioneel achterloopt’. Dat was de eerste keer dat ze het echt had over achterlopen en dat kwam wel hard aan. Maar goed, later meer daarover.

De gaat na de vakantie dus naar groep 4. Ik ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat. Zelf vind ik het best spannend, maar mini-me heeft daar gelukkig geen last van. Ik zal jullie uiteraard laten weten hoe het gaat!

Een reactie

  1. Wat spannend zeg! Onze dochter gaat naar groep 5 wel de jongste van de klas. In september wordt ze 8 en de eerste die dan jarig is in september wordt 9. Ze is wel jong voor groep 5 maar cognitief gaat het. Ze kijkt er zelf naar uit maar ook deze moeder vind het heel spannend.

    Succes met je moppie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.