zomervakantie

Wegwijs in de voedingsjungle: Vijf tips voor de zomervakantie

Nu de zomervakantie is begonnen kan het best lastig zijn om je kinderen gezond te laten eten. Vaak eet je onregelmatig en met het warme weer zijn de ijsjes wel heel verleidelijk. In het artikel hieronder geven Michelle en Manon, auteurs van Wegwijs in de voedingsjungle, 5 praktische tips om ook tijdens de zomervakantie je kinderen gezond te laten eten.

1) Houd je vaste eetritme aan

Het is tijdens de vakantie heel verleidelijk om een ander eetritme aan te nemen. Maar hou juist het ritme vast zoals in de schoolweken. Dus ontbijt, lunch en avondeten met daarbij 2 of 3 keer iets tussendoor. Door regelmatig te eten voorkom je de lekkere trek en een hoop gejengel en gezeur.

2) Lekkere zomerdrankjes

Met het warme weer zijn dorstlessers erg belangrijk. Maar in veel drankjes zitten (verborgen) suikers. Vul daarom zelf een mooie kan met water, fruit en kruiden. Bijvoorbeeld aardbei, komkommer en basilicum. Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook lekker en scheelt een hoop suiker.

3) Doseer de porties op de BBQ

Leg voor de kinderen kleinere porties op de barbecue. Koop bijvoorbeeld de ‘mini’-varianten die je in de winkel vindt, of maak van één hamburger twee kleine burgers. Aan twee mini-varianten (circa 50 gram) hebben kinderen echt genoeg. En met snackgroente en fruit (bijvoorbeeld watermeloen of aardbeien) aan leuke prikkers hebben kinderen een zomerse en gezonde snack om van te smullen tijdens de barbecue.

4) Met een plan het pretpark in

In de pretparken vliegen de ongezonde verleidingen jou en de kinderen om de oren. Maak daarom van te voren een plan. Neem je iets gezonds mee van huis – zoals water, fruit en een gezonde lunch – of kies je er juist voor om te genieten van een lekkere lunch daar? Als je een plan hebt, dan ben je veel weerbaarder voor eventuele verleidingen.

5) Geef zelf het goede voorbeeld

Heb je de neiging meer te snoepen tijdens de vakantie, dan is de kans groot dat je kind dat ook wilt. Kies tussendoor daarom voor een gezonde snack, zoals ongezouten noten, groenten of fruit, en drink er vooral water bij. Zo snoept je kind verantwoord mee. Tussendoor liever een ijsje? Een waterijsje is een prima portie voor een kind. Kies je voor roomijs, dan is één bolletje meer dan voldoende.

Wegwijs in de voedingsjungle

Behoefte aan meer van deze tips? In het boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle’ beantwoorden voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden veelvoorkomende vragen van ouders over voeding voor kinderen van 0 tot 9 jaar. Op basis van wetenschappelijke inzichten geven zij tips, adviezen en praktische overzichten die je snel wegwijs maken in de voedingsjungle. Ook vind je in het boek makkelijke (en lekkere) recepten voor gezonde maaltijden en tussendoortjes voor kinderen.

Wegwijs in de voedingsjungle is onder andere te koop bij Bol.com voor € 20,00.

Dit artikel bevat een affiliatielink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.