examentraining

Vijf redenen om te kiezen voor examentraining

In 2008 deed ik mijn eindexamen. Mijn cijfers waren niet denderend, dus het was nog best spannend of ik mijn examen überhaupt zou gaan halen. Ik heb toen even nagedacht over examentraining, maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Wel kocht ik samenvattingen van de vakken waar ik moeite mee had. Uiteindelijk bleek ik met de hakken over de sloot zijn geslaagd. Met een paar foutjes meer was ik gezakt, en achteraf was het misschien toch wel verstandig geweest om een examentraining te volgen. Mijn kinderen zijn nog lang niet toe aan hun eindexamen, maar ik zou er ter zijne tijd misschien wel voor kiezen. Vandaag deel ik vijf redenen om wél voor examentraining te kiezen.

1. Examentraining vergroot je slagingskansen

De examenperiode is natuurlijk een hele spannende tijd. Je hoopt te slagen voor je eindexamen en daarmee je middelbare school af te sluiten. Het centraal examen telt voor de helft mee voor je eindcijfer, en dat maakt het ontzettend belangrijk. Bijna iedereen heeft wel één of meerdere vakken waar ze moeite mee hebben. Zelf had ik bijvoorbeeld moeite met de vakken wiskunde en economie. Vooral economie was erg spannend, omdat ik voor het examen een 5 gemiddeld stond. Uiteindelijk haalde ik voor mijn eindexamen ook een 5, maar gelukkig kon ik met die onvoldoende alsnog slagen. Achteraf gezien was een examentraining voor economie echt geen overbodige luxe geweest.

2. Examentraining zorgt voor extra zelfvertrouwen

De examenstof heeft betrekking op de laatste twee schooljaren. Het is dus heel begrijpelijk dat je niet precies meer weet welke onderwerpen er nou allemaal wel en niet op het examen gevraagd kunnen worden. Tijdens een examentraining worden alle onderwerpen die voor kunnen komen op je eindexamen uitgebreid behandeld. Je ontdekt welke onderwerpen je al goed beheerst en welke onderwerpen nog extra aandacht behoeven. Je leert herkennen op welke manier je bepaalde vragen oplost, en hoe je opgedane kennis kunt gebruiken om het examen tot een goed einde te brengen. Dit extra overzicht zorgt voor meer zelfvertrouwen bij het maken van je eindexamen.

3. Examentraining bespaart je voorbereidingstijd

Tijdens een examentraining werk je met een klein groepje medeleerlingen een paar dagen lang aan één vak. Omdat je constant met dat ene vak bezig bent en direct je vragen kwijt kunt zul je merken dat je veel effectiever bezig bent dan wanneer je dit alleen thuis aan het doen bent. Daarnaast leer je van vragen die gesteld worden door medeleerlingen, omdat je dan merkt dat niet iedere leerling de theorie op dezelfde manier aangeleerd heeft gekregen. De theorie-uitleg afgewisseld met oefenen zorgt ervoor dat je in een kortere tijd grotere stappen kunt zetten.

4. Examentraining vergroot je toelatingskansen

Vanaf dit studiejaar (2017/2018) zelf studenten voor hun studies met een numerus fixus (studies met een beperkt aantal plaatsen) selecteren. De centrale loting via de DUO wordt afgeschaft. Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen wat de criteria zijn om een student toe te laten. Er wordt in veel gevallen gekeken naar motivatie en persoonlijkheid en schoolprestaties. Het gemiddeld eindexamencijfer is hierbij ook van belang. Door een examentraining te volgen zul je hogere cijfers halen op je eindexamen, je vergroot je toelatingskansen dus bij studies die een beperkt aantal plekken beschikbaar hebben.

5. Eindsprint Examentraining

Eindsprint verzorgt examentrainingen in alle schoolvakanties op locaties in het hele land. Je kunt een examentraining volgen voor bijna alle examenvakken op havo- en vwo-niveau. Je krijgt € 100 korting op een examentraining als je een CJP Cultuurkaart hebt.

Hoe denk jij over examentraining?

vmdm

8 reacties

  1. Het lijkt me perfect als je niet helemaal zeker bent of je je examen wel zult halen of heel veel last hebt van examenstress. Ga je toch net even ietsje zekerder je examen in.
    Ik ben heel blij dat ik geen examens meer hoef te doen, ik kan daar zo zenuwachtig voor zijn 🙂

  2. Zeker een handig iets! Ik had het niet nodig en deed het idd ook met examen samenvattingen en extra oefenen met oude examens. Maar voor leerlingen die het lastig vinden is dit zeker een goede oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.