bijles

Getest: de lesstof van De Bijlesmeester

Door Maartje – Groep 3, wat een stap is dat zeg. Een gigantisch verschil met groep 2 als je het mij vraagt, en misschien wel een té groot verschil! Terwijl groep 2 nog lekker speels was, is groep 3 een stuk serieuzer. Mijn dochter deed het hartstikke goed in groep 2 en ze was erg geïnteresseerd in lezen, schrijven en rekenen. De juf en ik hadden er alle vertrouwen in dat ze helemaal klaar was voor groep 3. Maar toen ze daarin begon, bleek het toch wel moeilijk te zijn. Ze vond de lessen even wel leuk, maar tijdens het eerste 10 minuten gesprek hoorde ik dat ze nog wel heel speels was. Ze vroeg iets te vaak wanneer ze (buiten) mocht spelen en ze had niet altijd zin om dingen te leren.

Groep 3 overdoen of toch niet

Even was er zelfs sprake van terugplaatsen in groep 2, omdat ze nog niet toe leek ze zijn aan groep 3. Uiteindelijk hebben we daar niet voor gekozen. Maar toen was het de vraag of wel over moest gaan naar groep 4. Cognitief kon ze het wel, maar sociaal-emotioneel was ze soms echt nog een kleuter. Vlak voor de zomervakantie is besloten dat ze toch over gaat naar groep 4.

Leren leuk maken

Mijn dochter leek weinig plezier te hebben in leren. Want waarom zou je leren lezen als je ook kunt spelen? Ze vond het gewoon niet zo leuk. Tijdens de les was ze snel afgeleid en druk met andere dingen. Daarom nam ik me voor om het leren wat leuker te proberen te maken en dat deden we deze zomervakantie met behulp van de lesstof van De Bijlesmeester.

Oefenboekje taal

taal

‘Kom, we gaan een spelletje doen?’ ‘Wat dan?’ ‘Een boekje met opdrachtjes!’ Ik pakte het boekje taal erbij en ik zei, ‘Ik ga even iets voorlezen.’ Ik las het stukje over het speelgoed paard voor en daarna stelde ik vraag 1. ‘Een speelgoed paard. Maar die is misschien ook wel groot en lief’. Een beetje bijdehand misschien, maar gelijk had ze.

sterretje

‘En weet jij ook hoe een kleine ster heet?’ ‘Nee?’ We keken samen naar de antwoorden en ze kwam tot de conclusie dat dat ‘sterretje’ moest zijn.

kledingstuk

Het in stukjes hakken bleek wat moeilijker te zijn. Maar nadat ze het een paar keer had geprobeerd, lukte het. Rijmen daarentegen, bleek een eitje te zijn voor haar. Dat vind ze heel erg leuk en voordat ik verder kon gaan, wilde ze eerst ook rijmwoorden bedenken bij de andere woorden.

Oefenboekje rekenen

Dan het rekenen. Toen ik erover begon, zei ze meteen ‘dat vind ik stom want ik kan het niet.’ Dat zegt ze vaker, maar volgens haar juf klopt dat helemaal niet. Ik kocht haar om met een snoepje en toen begonnen we. Het bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn als ze dacht, en ik zag haar helemaal opfleuren toen ze de goede antwoorden gaf!

Flitskaartjes

flitskaartjes

De flitskaartjes bleken ook erg handig te zijn. Op een speelse manier oefenden we de spelling. Soms was ik ‘de juf’ en soms was zij dat. Doordat we eigenlijk een beetje aan het spelen waren, vond ze het hartstikke leuk. Zo werd spelling opeens een stuk leuker voor haar!

Maakt dit leren leuker?

Opeens heeft ze veel meer lol in leren. Als ik nu vraag ‘wat staat hier?’ doet ze echt haar best, terwijl ze het eerst niet eens wilde proberen. Dus; kind blij, mama blij!

Deze materialen zijn verkrijgbaar via de site van De Bijlesmeester. Daar verkopen ze allerlei soorten oefenmateriaal, van groep 1/2 tot en met de middelbare school en via deze site kun je ook bijles aanvragen!

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.