maxi cosi

Waarom je je kindje het best zo lang mogelijk in de maxi cosi kan vervoeren

Steeds vaker verbaas ik me erover hoe vroeg mensen hun kind al in een groep 1 autostoel zetten. Moeders die beweren dat hun 3 maandertje niet meer in de maxi cosi past, en daarom zetten ze hun baby in een autostoel. Zelf ben ik wat dat betreft ook niet heilig, want ik zette mijn 9 maanden oude dochter, die toen nog makkelijk in de maxi cosi had gepast, in een groep 1 autostoel. Volgens de fabrikant mocht dat vanaf 9 maanden, en mijn dochter vond het niet meer leuk in de maxi cosi. Ik had me zelf toen nog niet goed genoeg verdiepd in autostoelen, en als ik het over moest doen zou ik absoluut langer wachten.

Achterwaarts vervoeren

De belangrijkste reden om je kind in de maxi cosi te blijven vervoeren, is het feit dat je hem of haar dan achterwaarts vervoert. Als je een ongeluk krijgt, zit je kind achterwaarts veiliger in de auto. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer autostoelen op de markt gekomen waarin je ook oudere kinderen achterwaarts kunt vervoeren, maar voor baby’s blijft een maxi cosi (of een andere groep 0 autostoel) het veiligst.

Goede bescherming aan de zijkanten

Wat ook erg belangrijk is, is de bescherming aan de zijkanten van de maxi cosi. Dit is helemaal afgestemd op het lichaam van de baby en zolang je baby erin past, is dat veel veiliger dan een ander stoeltje.

Zitten

Daarnaast moet je kindje zelfstandig kunnen zitten voordat je hem of haar in een groep 1 autostoel zet. Anders is het namelijk erg belastend voor het ruggetje. Een baby die nog niet kan zitten in een groep 1 autostoel zetten, is dus echt een no-go.

Verplicht achterwaarts vervoeren tot 15 maanden

In sommige landen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, moet je je kind achterwaarts vervoeren tot hij of zij 2 jaar is. Een kind van 2 jaar past over het algemeen niet meer in de maxi cosi, maar daar zijn er veel meer groep 1 autostoelen te koop waarin je je kind achterwaarts vervoert.

In Nederland wil men de wetgeving ook veranderen. In 2018 wordt de norm dat je je kind tot hij of zij 15 maanden is achterwaarts vervoerd. Dit is een norm, en het is dus geen wet. Maar de kans is groot dat het in de toekomst wel wettelijk verplicht gaat worden.

Vanaf wanneer vervoerde jij je kind in een groep 1 autostoel?

2 reacties

  1. Beide kids gingen met 9 à 10 maanden in de groep 1 stoel.
    Mede omdat ik de autostoeltjes gewoon niet meer kon tillen met die zware poemels van mij! En ze wouden meer naar buiten kijken.. sinds de switch naar de groep 1 stoel was het gelijk gedaan met het gehuil!

  2. Wij hebben een 360 graden draaibare autostoel. Ze wordt as zaterdag 1 jaar en vervoeren haar daarom nog steeds achterwaarts. Bij mijn ouders en schoonouders zit ze nog steeds zonder problemen in de Maxi cosi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.