in bad

Waarom het helemaal niet nodig is om je kind iedere dag in bad te doen

Laatst vroeg ik jullie op Facebook hoe vaak jullie je kinderen in bad doen. De antwoorden waren heel verschillend. Er zijn best veel kinderen die iedere dag in bad gaan of douchen, en andere kinderen gaan maar 1 keer per week. En wist je dat het laatste veel beter is voor de huid van je kind?

Hoe vaak in bad?

Er is geen standaard antwoord op de vraag hoe vaak je kind in bad of onder de douche moet. Het heeft met verschillende factoren te maken. Maar één ding is zeker; iedere dag is echt niet nodig.

Leeftijd

Tenzij je een spugertje hebt, worden baby’s nauwelijks vies. Oké, het luiergebied is regelmatig vies, maar dat maak je na iedere poepluier schoon. Baby’s zweten nauwelijks, ze zitten niet in de zandbak, ze smeren de eerste maanden nog niet met eten.. Dus vaak in bad gaan is dan helemaal niet nodig.

Zomer of winter

Mijn kinderen gaan ’s zomers vaker onder de douche dan ’s winters. Vooral mijn peuter heeft het snel warm, en als ze gezweet heeft moet ze wel even douchen. ’s Winters zweet ze veel minder en dan vind ik het niet nodig om haar vaak onder de douche te zetten.

Vies

Als je kind buiten begint te spelen, wordt hij of zij natuurlijk sneller vies. In de zandbak blijven ze namelijk niet bepaald schoon. Daarnaast kunnen mijn kinderen zich ontzettend vies maken als ze aan het eten zijn. Vooral de Rapley methode draagt hier flink aan bij. En als het haar van je kind helemaal vol zit met eten, zal hij toch echt even moeten douchen.

Huidtype

Het is heel belangrijk om rekening te houden met het huidtype van je kind. Als je kind een droge huid heeft, is het niet verstandig om iedere dag te gaan douchen of in bad te gaan. Ook als je olie gebruikt, blijft het water de huid uitdrogen. Mijn kinderen krijgen vrij snel een droge huid, dus voor hun is te vaak douchen geen goed idee.

Waar je je prettig bij voelt

En wat natuurlijk ook heel belangrijk is; doe waar je je prettig bij voelt. Als jij het idee hebt dat je kind vies is als hij of zij een dag niet gedoucht heeft, is dat natuurlijk ook niet fijn. Of wanneer je kind beter slaapt na het badje, of als je kind het gewoon heel leuk vindt om te douchen. Zolang het huidje er tegen kan, moet je natuurlijk gewoon doen waar je jezelf prettig bij voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.