kraambezoek

Dingen die je beter niet kunt doen als je op kraambezoek gaat

Wist je dat 25% van de nieuwe moeders zich ergert aan haar kraambezoek? Dat wil je natuurlijk niet. Bepaalde dingen kun je beter niet doen, terwijl je je misschien helemaal niet realiseert dat het niet fijn is voor een pas bevallen moeder. Daarom heb ik vandaag wat tips voor jullie.

Je kunt beter niet…

1. Onaangekondigd langskomen

Alles is nieuw, een pasgeboren baby heeft nog totaal geen ritme, en het is allemaal gewoon nog even wennen. Daarom is het wel fijn om van tevoren te weten wanneer er mensen op visite komen.

2. Toch op een ander tijdstip langskomen

‘Ja ik was in de buurt, dus ik dacht, ik kom nu wel even.’ En je zult zien dat dat precies op het moment is dat de baby eigenlijk in bad moet, een huiluurtje heeft, of wanneer moeder en kind even aan het rusten zijn. En dan zit niemand te wachten op onverwachts kraambezoek.

3. Te lang blijven

Natuurlijk is kraambezoek gezellig, maar blijf niet te lang. Een half uurtje is lang genoeg. De eerste tijd met een baby is namelijk hartstikke vermoeiend, en dan hebben de ouders hun rust wel nodig.

4. De baby wakker maken

Eén van de grootste ergernissen tijdens het kraambezoek is het wakker maken van een baby. De kans is zo’n 99% dat de baby dan begint te huilen, en dat lijkt me niet de bedoeling.

5. Een doorgeefrondje doen met de baby

Dit schijnt heel stressvol te zijn voor een baby. De baby krijgt dan veel te veel prikkels, en van een overprikkelde baby wordt niemand vrolijk.

6. Ongevraagde adviezen geven

Een newborn moeder krijgt al heel veel tips en adviezen van de kraamverzorgster. En dat is wel even genoeg. Ze zit dus niet te wachten op ongevraagde adviezen van het kraambezoek.

7. Op kraamvisite gaan als je ziek bent

Vooral bij je eerste kindje ben je waarschijnlijk behoorlijk overbezorgd. Als je dan hoestend binnenkomt, zullen veel moeders meteen bang zijn dat je de baby aansteekt.

8. Met vieze handen aan de baby zitten

En met vieze handen bedoel ik, handen die in de afgelopen 30 minuten niet zijn gewassen. Dit heeft ook weer te maken met overbezorgd zijn, maar niemand zal het erg vinden als je even je handen wast voordat je de baby aanraakt.

9. Trots vertellen dat jij wél zonder pijnbestelling/natuurlijk bent bevallen

Hou je mening over pijnbestrijding maar even voor je, en onthoud ook even dat een keizersnede geen ‘easy way out’ is.

10. Roken

Sowieso rook je natuurlijk niet binnen, en als je even op kraambezoek bent hoef je ook niet perse naar buiten voor een sigaret, toch? En doe je het toch? Kijk er dan niet raar van op als je de baby niet meer vast mag houden nadat je hebt gerookt. Moeders willen namelijk niet dat hun baby’s naar rook ruiken.

Heb jij nog tips voor het kraambezoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.