raambezoek

Raambezoek in plaats van kraambezoek

Als je in deze tijd bevalt, zal je kraamweek er heel anders uitzien dan anders. Kraambezoek is er niet meer bij, in plaats daarvan is er nu raambezoek; je kunt je kindje via het raam laten zien aan belangstellenden. Benieuwd hoe dat er in de praktijk aan toe gaat? Vandaag laat ik vier kersverse moeders aan het woord over hun raambezoek.

Raambezoek via het keukenraam

Elske; ‘Ons keukenraam grenst aan de voortuin en daar laat ik onze dochter zien aan familie en vrienden. We hebben een bankje in de voortuin gezet en zo vindt het kraambezoek plaats. Er zijn al veel mensen langs gekomen om onze dochter te bekijken en het is erg fijn om toch een beetje contact te hebben, ook al is het heel anders dan anders. De cadeautjes die mensen meenemen, zetten ze bij de deur en als ze weg zijn pakken we dat. Ik vind het nog wel een beetje eng, want je weet niet hoe lang het virus overleeft op het cadeau. Daarom wacht ik voor de zekerheid maar even met uitpakken!’

Lekker rustig!

Rianne: ‘Mijn eerste kraamweek was chaos! Er kwamen zo veel mensen langs dat ik bijna geen tijd had om even uit te rusten. Ik was kapot! Mijn man en ik komen allebei uit een groot gezin en iedere dag waren er meerdere mensen in huis. Nu is dat helemaal anders en eerlijk gezegd vind ik het best fijn. Het is nu lekker rustig! Sommige broers en zussen vragen of ze toch niet eventjes binnen mogen komen. Dat doen we nu niet. Je weet natuurlijk niet hoe sterk het immuunsysteem van ons zoontje van een week oud is en daarom nemen we geen enkel risico. Iedereen mag hem via het raam bekijken en ze mogen zo vaak langskomen als ze willen. Maar voorlopig laten we niemand binnen!’

Hulp missen

Lieke: ‘Het was de bedoeling dat mijn moeder ons zou helpen met de baby, net zoals bij mijn oudste. We hebben ook kraamhulp, maar de hulp van mijn moeder was ook erg fijn. Maar zij is een risicogroep en daarom komt ze nu niet langs. We vinden het heel erg jammer, maar het is nu even beter zo. En ik mis liever haar hulp in de kraamweek dan dat ik haar helemaal zal moeten missen!’

Alleen naaste familie op bezoek

Iris: ‘Mijn vriend en ik zijn niet zo bang voor het virus en wij krijgen gewoon kraambezoek. Niet van iedereen, maar naaste familie mag langskomen. Ze letten goed op hun hygiĆ«ne, maar dat zou ik ook belangrijk vinden als er geen pandemie zou zijn. Anderen zien onze zoon door het raam. En over een tijdje mogen zij ook gewoon weer binnen komen hoor!’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.