geboorteverlof

Ouders niet op de hoogte van nieuw geboorteverlof

Op 1 juli verandert er het een en ander qua geboorteverlof. Wist je dat al? Zo niet; dan ben je niet de enige, het blijkt namelijk dat veel mensen niet op de hoogte zijn. Organisaties schieten hierbij te hulp.

Geboorteverlof voor partners

Voor aanstaande ouders is het aftellen, want op 1 juli 2020 zal het geboorteverlof voor partners uitgebreid worden met 5 weken. Uit onderzoek van IPSOS blijkt dat dit extra verlof erg welkom is voor jonge ouders.* Echter slechts de helft van de Nederlanders met een kinderwens is op de hoogte van de nieuwe verlofregeling. Om ouders beter te ondersteunen met vragen rondom verlof en om een goede balans tussen werk en zorg te vinden, lanceren Rutgers, Stichting Voor Werkende Ouders, VDRS en Women Inc. op 25 mei het online platform Eerste Hulp Bij Gezinsmanagement: eh-bg.nl 
Het aanvullend geboorteverlof van 5 weken voor werknemers in loondienst gaat in vanaf 1 juli 2020. Partners krijgen dan 70% van het loon doorbetaald. Dit verlof komt bovenop het bestaande geboorteverlof van 5 dagen dat 100% wordt doorbetaald. Werknemers kunnen in overleg met de werkgever het geboorteverlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte.

Slechts 50% van de ouders op de hoogte

Uit een representatieve steekproef van Ipsos in opdracht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, blijkt dat maar de helft van de mannen en vrouwen met een kinderwens van de uitbreiding van het geboorteverlof op de hoogte is. 98% Van de respondenten wil gebruik maken van de aanvullende verlofregeling. Ook is gevraagd wanneer mannen en vrouwen het geboorteverlof denken in te plannen. 41% ziet wel wat in verspreiding van het verlof over het eerste half jaar, 40% denkt het verlof na de geboorte op te nemen, en zes procent van de partners wil het direct na het bevallingsverlof van de moeder opnemen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze laatste optie juist de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin.
‘Ouders worstelen met de verdeling van de zorgtaken, dus dit aanvullende geboorteverlof is een mooie eerste stap naar een betere verdeling. Het onderzoek laat ook duidelijk zien dat het verlof meer dan welkom is bij ouders. Echter, veel ouders blijken nog onvoldoende op de hoogte te zijn van hun rechten en daar willen wij ze bij helpen’, aldus Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders. ‘Meer verlof is namelijk bij uitstek hét moment voor ouders om het gesprek over de werk en zorgverdeling met elkaar en met hun werkgever te voeren. ‘Op het platform eerstehulpbijgezinsmanagement.nl ondersteunen wij ouders met verschillende tools om het gesprek aan te gaan, informatie rondom ouderschap en bieden we ze inspiratie met films onder andere over vaders die willen vaderen.’

Eerste hulp bij Gezinsmanagement

Om ouders te ondersteunen hebben de vier organisaties de handen ineen geslagen om het makkelijker te maken voor ouders. De website, eh-bg.nl, biedt onder meer een gesprekskaart als startpunt voor het gesprek met de werkgever. Ook is er een verlofplan-tool waarmee partners samen kunnen bekijken hoe ze het beste gebruikmaken van de 5 weken extra verlof. Speciaal voor de lancering van de site en het aanvullende geboorteverlof is ook een korte film over het geboorteverlof gemaakt. Daarin vertellen ervaren vaders openhartig over hoe zij het vaderschap ervaren, hoe het voor hen was zonder verlof en natuurlijk hoe blij ze zijn dat andere vaders nu wél verlof krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.