Yes! Een week geboorteverlof voor je partner vanaf 2019!
Sorry, mama’s die eind 2018 bevallen zijn. Maar voor degenen die dit jaar bevallen heb ik goed nieuws; je partner heeft nu namelijk recht op een week bevallingsverlof! In 2018 waren het nog maar 2 dagen, maar partners die fulltime werken krijgen nu 5 dagen vrij. Nog steeds veel te weinig, als je het mij vraagt, maar het is wel een verbetering ten opzichte van oude regels.
De oude regels
Ben je bevallen voor 1 januari 2019? Dan kreeg je partner 2 dagen geboorteverlof. Bizar weinig als je het mij vraagt, maar gelukkig zijn de regels veranderd.
De nieuwe regels; eenmaal het aantal werkuren per week
Per 1 januari 2019 krijgen partners het aantal uren dat ze per week werken vrij als geboorteverlof. Dus werkt je partner 40 uur? Dan betekent dat 40 uur geboorteverlof.
Deze uren hoef je niet meteen na de bevalling op te nemen, maar…
- bij een thuisbevalling: binnen 4 weken nadat het kind geboren is
- bij een bevalling in het ziekenhuis: binnen 4 weken nadat de baby is thuisgekomen
Het is voor je werkgever wel zo prettig om zo snel mogelijk te weten wanneer je het geboorteverlof opneemt. Je mag dit schriftelijk of mondeling doorgeven en je werkgever mag dit verlof niet weigeren.
Wie is de partner van de moeder?
Geboorteverlof is bedoeld voor de partner van de moeder. Vaak is dit de vader van het pasgeboren kind, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je bent haar partner als je:
- met haar getrouwd bent
- haar geregistreerde partner bent
- ongehuwd met haar samenwoont
- haar kind erkent
Hoe zit het in andere landen?
Er zijn gigantische verschillen qua betaald geboorteverlof. In de VS is er geen wettelijk minimum, terwijl partners in Zweden maar liefst 480 dagen geboorteverlof krijgen. Hieronder zie je een vergelijking uit 2018 van een aantal landen.
Wat vind jij van het aantal dagen geboorteverlof dat partners krijgen?
Bron informatie: Rijksoverheid.nl.
Geef een reactie