4 mei

Thuis op 4 mei herdenken met je kinderen? De Nationale Kinderherdenking biedt uitkomst!

Zoals je waarschijnlijk wel weet, herdenken we op 4 mei alle oorlogsslachtoffers. Dit jaar op een andere manier dan anders. Om er toch bij stil te staan, is er een lespakket ontwikkeld die je gratis kunt bekijken met je kinderen!

Nationale Kinderherdenking

De organisatie van de Nationale Kinderherdenking heeft verschillende eigentijdse alternatieven
ontwikkeld om thuis met kinderen stil te staan bij ‘75 jaar vrijheid’. Zo is er een educatief programma beschikbaar dat kosteloos aan scholen en gezinnen wordt aangeboden. Inhakend op de digitale vormen van lesgeven biedt het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ leerkrachten en ouders handvatten om in aanloop naar Bevrijdingsdag complexe onderwerpen als ‘herdenken’ en ‘leven in vrijheid’ met kinderen bespreekbaar te maken aan de hand van prachtige verhalen.

‘Verhalen in Beeld’

Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ bestaat uit een videoreeks van vijf oorlogsverhalen, verteld
door personen van 17 tot en met 88 jaar, en allemaal verteld voor kinderen. Verhalen over de  Tweede Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie. Zo vertelt de 85-jarige acteur Bram van der Vlugt in de eerste video op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde.

Zijn moeder was er niet: zij was Joods en is opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Hij vertelt hoe zij moesten schuilen bij een andere familie en hoe zijn vader probeerde hun spullen uit een brandend huis te halen. Inclusief een rol wc-papier.

Kinderen actief betrekken bij hun rol in onze vrijheid

De video’s benadrukken het belang om verhalen van generatie op generatie door te vertellen, omdat op die manier de vrijheid wordt doorgegeven aan de toekomst van Nederland. Aan iedere video is een opdracht gekoppeld om kijkende kinderen actief te betrekken bij hun rol in het beschermen van onze vrijheid. Het videolespakket heeft een modulaire opzet, zodat scholen en (thuis)docenten de mogelijkheid hebben om de video’s naar eigen inzicht in te passen binnen het eigen lesrooster. Zo is het ook mogelijk om één video naar keuze te gebruiken: ieder verhaal is los en onafhankelijk in te zetten.

Marianne Aalders, woordvoerder namens de Nationale Kinderherdenking 4 mei, licht toe: “De verhalen inspireren kinderen, omdat deze op een voor hen begrijpelijke manier verteld worden, en stimuleren hen waar mogelijk zich in te leven én in actie te komen. We vinden het belangrijk dat herdenken niet iets abstracts is, iets van ‘vroeger’. Het is juist iets heel concreets en van nu en de toekomst. In deze tijd, waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het werkelijk is om ‘onvrij’ te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit dat we kinderen – ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden – actief deelgenoot maken van het nationale herdenkingsmoment op 4 mei. Op een manier die bij hen en in de huidige tijdsgeest past. We hebben echte ‘gespreksstarters’ willen ontwikkelen – voor kinderen, maar ook voor hun ouders, nu zij de rol van ‘thuisdocent’ vervullen. Zodat we ook dit jaar, in een tijd van nationale crisis, de vrijheid doorgeven aan de toekomst van Nederland.”

De videocontent wordt verspreid via relevante educatieve partijen zoals bijvoorbeeld SchoolTV en
andere hedendaagse digitale (school)platforms, en is daarnaast toegankelijk via de website
www.nationalekinderherdenking.nl/lespakketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.