thuisonderwijs

Digitaal thuisonderwijs: tips van devolo

De scholen zijn dicht en de kinderen zijn thuis. Desondanks is het belangrijk dat ze geen stappen missen in hun opleiding. De oplossing? Thuisonderwijs. Met name digitale hulpmiddelen kunnen zowel leerlingen als ouders hierbij helpen. devolo komt met tips voor succesvol digitaal leren en instrueren, én voor het creëren van de optimale technische omstandigheden.

Uitdagingen en kansen

Voor veel ouders is het een uitdaging om een ideale leeromgeving te creëren voor hun kinderen. In eerste instantie lijkt de afwezigheid van ‘normale’ lesinstructies misschien onoverkomelijk. Maar gelukkig gaat technologie continu met grote sprongen vooruit en zijn er genoeg opties om dit obstakel uit de weg te ruimen.

Tip 1: maak gebruik van een digitaal klaslokaal

Docenten en leerlingen kunnen met elkaar communiceren via e-mail, een online leeromgeving als Moodle, livechats of in-school-platformen. Online hebben leerlingen niet alleen toegang tot opdrachten en samenvattingen van lesmateriaal, maar kunnen ze via videogesprekken ook in contact blijven met hun docenten en medeleerlingen. Zo kunnen docenten ervoor zorgen dat het meest recente lesmateriaal goed aan hun leerlingen wordt gecommuniceerd.

Tip 2: laat kinderen spelenderwijs leren

Het is algemeen bekend dat mensen beter leren als ze er plezier in hebben. De link tussen plezier en thuisonderwijs is misschien wat minder duidelijk te leggen, maar toch biedt digitaal onderwijs – in grotere mate dan andere leermethoden – verschillende speelse manieren om kennis op te doen. Zoals het spelen van een computerspelletje én het leren van een vreemde taal tegelijk. Of door rekenen-oefenen.nl te gebruiken voor rekenen. Leerzame spelletjes zoals die op Squla zijn ideaal voor spelenderwijs leren. Bovendien bieden onder meer de tv-zender NPO 3 (denk bijvoorbeeld aan het Jeugdjournaal en het Klokhuis) en de website schooltv leerlingen veel interessante opties. Zo leren ze op een leuke manier een hele hoop bij.

Tip 3: zorg voor verantwoord gebruik van digitale media

Digitale media op de juiste manier leren gebruiken, is een must. Het draait hierbij niet alleen om het onder de knie krijgen van de technologie, maar ook om hoe je digitale media op een verantwoorde manier gebruikt. In het geval van jonge kinderen is het raadzaam om het gebruik van het internet alleen onder toezicht toe te staan. Dit bevordert het leerproces en zorgt ervoor dat ouders precies weten welke media hun kinderen gebruiken. Toch is het niet mogelijk om kinderen continu in de gaten te houden. In dit geval zijn er ‘zwarte lijsten’ in te stellen op de router, zodat kinderen het internet veilig kunnen gebruiken. Bovendien kan het helpen om tijdslimieten in te stellen. Daardoor kunnen kinderen alleen op specifieke tijdstippen online.

Tip 4: creëer de perfecte set-up met devolo

Of het internet nu wordt gebruikt om te leren rekenen met rekenen-oefenen.nl, live te chatten met docenten of videogesprekken te houden met medeleerlingen om cijfers te vergelijken, devolo Magic zorgt ervoor dat thuisonderwijs geen enkel probleem is. De devolo Magic-adapters beschikken over Powerline-technologie voor hoge snelheden en met de Home Network-app is kinderbeveiliging instellen een fluitje van een cent. De flexibele toepassingsmogelijkheden en eenvoudige installatie garanderen snel, stabiel en veilig internet door heel het huis. Zo is elk stopcontact in een kinderkamer om te toveren tot een highspeed internettoegangspunt, waardoor kinderen op digitale wijze kunnen doorleren totdat ze hun klasgenoten en docenten weer in het echt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.