basisschool vinden

Aan de andere kant van de lijn: als moeder een basisschool vinden voor mijn zoon

Door Sasja – Tijdens mijn stages en werk heb ik genoeg basisscholen van binnen gezien. Toen ik net bevallen was, leek het mij dan ook appeltje eitje om een basisschool voor mijn kind te vinden. Ik wist toch immers welk onderwijs ik goed vond en waar ik mijn kind het beste in zou passen? Omdat mijn zoontje naar de kinderopvang gaat, hebben we ervoor gekozen om hem niet naar een peuterspeelzaal te sturen. Daarom zijn wij met zijn derde verjaardag gaan zoeken naar een basisschool.

Een basisschool uitkiezen

Als eerst heb ik mij georiënteerd op de basisscholen in de buurt. Na het lezen van de website, het langs fietsen en het horen van verhalen van andere moeders, hield ik nog drie scholen over.
De eerste school was mijn favoriet: een kleine dorpsschool midden tussen de koeien en dat vlakbij de randstad. Het eerste nadeel van deze school was dat zij combinatiegroepen hebben. Daar ben ik zelf geen voorstander van. Het grootste nadeel was dat de school erg afgelegen stond en er geen openbaar vervoer stopte. Daardoor was de school afgeschreven, want de oppas moest er ook kunnen komen.

Het volgende alternatief was een school in de buurt. Van te voren had ik mezelf voorgenomen om niet te laten merken zelf een onderwijsachtergrond te hebben om zo een breed mogelijk beeld te kunnen vormen van de school. De rondleiding begon en mijn eerste gedachten waren: wat een doolhof deze school. Ik scande de namen op de kapstokjes (wat voor populatie heeft de school? Hoeveel kinderen zitten er in een groep?), ook wierp ik een blik in de klassen. Ik keek naar de kinderen, maar ook naar de leerkrachten. Want een ‘stoffig’ team met alleen maar oude leerkrachten was niet waar ik op zoek naar was. Toen kwamen we uit bij de onderbouwklassen. De directeur vertelde mij vol trots 5 kleutergroepen te hebben en op zoek te zijn naar een leerkracht voor een nieuwe instroomgroep. Toen was mijn beslissing al gemaakt. Het idee om met 150 andere ouders en 150 kleuters tegelijkertijd mijn kindje om half 9 op school af te zetten, zag ik niet zitten. Mijn zoontje zou hier verdwalen.

Mijn laatste optie was een andere school in de buurt. Ook daar vertelde ik niets over mijn onderwijsachtergrond. Wat mij opviel op deze school was de populatie. Er waren vooral NT2 leerlingen (leerlingen met Nederlands als tweede taal). Dit vond ik ook niet ideaal voor mijn kindje. Niet omdat hij niet mag spelen met kinderen met een andere achtergrond of ik er iets tegen heb, maar uit eigen ervaringen. In de tijd dat ik zelf op een school werkte met een leerlingenpopulatie die veelal uit NT2 leerlingen bestond, heb ik ervaren dat het niveau vanuit de instroom heel laag is omdat de kinderen de taal niet beheersen. Deze taalachterstand wordt maar langzaam ingehaald en het taalaanbod in de klas wordt aangepast aan de vraag van de leerlingen. De school verder zag er wel goed uit. Ik houd van geordende klassen en overzichtelijke ruimtes. In het nagesprek heb ik de directeur toch verteld zelf voor de klas te staan, zodat ik wat andere vragen kon stellen (over het team, de populatie en de stabiliteit van de school). De directeur vertelde dat het team sinds twee jaar stabiel is en zij momenteel echt aan het werk waren met een nieuw onderwijsconcept (het werken in units). Ook is de leerlingenpopulatie aan het veranderen door de nieuwbouwwijken die gebouwd worden in de buurt.

Ingeschreven

Na veel overleg hebben wij ons zoontje ingeschreven op de laatste school. Maar nu een tijd later… De school is begonnen met het unitonderwijs en er is veel onrust in de wijk onder ouders m.b.t. deze keuze van de school. De school loopt leeg qua leerlingaantal en leerkrachten. Dus mijn twijfel, ga ik hem een maand voordat hij vier wordt toch nog ergens anders inschrijven? Ga ik opnieuw zoeken naar een school of blijf ik bij mijn keuze en vertrouw ik op mijn gesprek met de directeur? Of vraag ik opnieuw een rondleiding aan?

Waar letten jullie of hebben jullie op gelet bij het kiezen van een basisschool?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.