Leren fietsen – tips!
Gastartikel – Hoe leer ik mijn kindje het beste (en het snelste) fietsen? Je hebt het je ongetwijfeld al eens (en misschien meer dan eens) afgevraagd. Ik kan je alvast verklappen: er is geen methode of tip die 100% succes garandeert. Wel zijn er een aantal hulpmiddelen en tips die het leerproces makkelijker kunnen maken! Een aantal daarvan zie je hieronder.
Hulpmiddelen bij het leren fietsen
Voor beginnende fietsers (en hun papa, mama of grootouder) zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar:
- Zijwieltjes
Zijwieltjes (wie kent ze niet?) geven kinderen een veilig gevoel en maken de kinderfiets stabiel en stevig. Ze geven kinderen een veilig, stabiel gevoel.
(Na een poosje, als het fietsen steeds beter gaat, kun je de zijwieltjes langzamerhand steeds hoger afstellen of ineens verwijderen. Kinderen kunnen gemiddeld rond de vijfde verjaardag zonder zijwieltjes fietsen, daarna kan het afbouwen beginnen.) - Het oefenvestje
Deze kindervestjes hebben een praktisch handvat op de rug, waardoor je je kind kunt vasthouden en ondersteunen terwijl je rechtop kan blijven lopen – dag, pijnlijke, kromme rug! - De fietsbalanstrainer of duwstang
Dankzij deze fijne ontwikkeling, een stang die op de bagagedrager van de kinderfiets gemonteerd wordt, kun je zonder bukken meelopen met je kind en het fietsje terwijl je beide in balans houdt. Ideaal!
De gouden tip
Het beste advies is om een loopfiets aan te schaffen. Je kind kan zich dan helemaal richten op het sturen, balans houden en uitkijken. Wist je dat kinderen die eerst een loopfiets hadden, het minder eng vinden om op de fiets te stappen? Voor hen is balanceren en corrigeren heel normaal en de overstap naar een echte kinderfiets een kleinigheid. Sommige experts zeggen zelfs dat een loopfiets beter is dan zijwieltjes gebruiken!
En mooie loopfietsjes zijn er in overvloed! Onze huidige favoriet is de Scoot-and-Ride, een kinderstep en loopfiets in één.
Een tweede advies dat we je niet willen onthouden: probeer je kind eens te laten oefenen met fietsen op gras. Komt je kind een keer ten val, dan valt het sowieso zachter dan op asfalt. De onregelmatige ondergrond vormt bovendien een extra uitdaging, wat betreft stevig leren trappen en balans houden.
Overige tips
Natuurlijk komt er meer kijken bij (leren) fietsen dan het eventuele gebruik van hulpmiddelen.
Zo hebben kinderen er veel baat bij om veilig te leren stoppen en remmen, voor ze daadwerkelijk gaan deelnemen aan het verkeer. Kennis van de verkeersregels is daarnaast absoluut geen overbodige luxe. Vergeet dus zeker niet om hier ook aandacht aan te besteden!
Een veilige fiets, uitgerust met goede remmen, fietsverlichting en reflectoren, is ook een must. Extra bescherming in de vorm van een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. En bij de productie van kinderfietshelmen wordt steeds vaker rekening gehouden met design, dus behalve veilig zijn ze ook gewoon gaaf om te zien.
Tot slot
Er is voor elk van deze tips wel iets te zeggen, maar boven alles adviseren we dit: Blijf positief!
Houd in gedachten dat kinderen nu eenmaal verschillend zijn. Terwijl de een al na een uurtje op de fiets zit alsof Tom Dumoulin zich nu alvast zorgen mag gaan maken, heeft de ander gewoon wat meer tijd (en geduld) nodig. Geen reden om met de handen in het haar te gaan zitten, want uiteindelijk lukt het echt wel.
Zolang je kind maar gemotiveerd is. Geeft hij of zij zelf aan te willen leren fietsen? Perfect! Is het er qua motorieke ontwikkeling ook aan toe? Nog beter. Vanaf dat punt is het uitproberen wat het beste werkt, qua aanpak en hulpmiddelen.
Ik hoop je een eindje op weg geholpen te hebben. Heel veel succes!
Geef een reactie