wasbare luiers

Wasbare luiers; hip in plaats van hippie

Gastartikel door Ilka – Als moeder van twee jongens die beiden nog borstvoeding krijgen, hebben leren eten volgens de methode van Gill Rapley en die vanaf hun geboorte al wasbare luiers dragen, voel ik me af en toe behoorlijk hippie. Zeker als ik dan ook nog met de draagdoek onderweg ben. En dat ik een webshop in wasbare luiers heb maakt het geheel er niet beter op. Veel alternatiever wordt het niet zou je denken. En toch voel ik me een heel normale moeder. Sterker nog; soms vind ik die anderen maar raar  😉 Hoezo wil je geen wasbare luiers gebruiken?! Die zijn toch super cool, en handig en fijn en beter voor alles en iedereen. Jij anti-hippie!

Eerste ontmoeting

Tijdens de zwangerschap van mijn oudste zoon kwam ik ergens de wasbare luier tegen. Jammer genoeg heb ik echt geen idee meer waar of hoe ik die tegen het lijf liep. In ieder geval was het een fijne en eigenlijk ook wel levensveranderende ontmoeting. Zo’n eerste date met een onbekende waar je hooguit wat (voor)oordelen en oppervlakkige informatie over hebt is natuurlijk altijd een beetje spannend. Maar het totale pakketje leek interessant genoeg om eens nader mee kennis te maken.

Voordelen

Beter voor het milieu, beter voor je kindje, kindje eerder zindelijk en beter voor je portemonnee. Het klonk in elk geval allemaal veelbelovend. En de wasmachine die zou het vuile werk wel doen. Wat wil je nog meer? Mooie printjes bijvoorbeeld, nou daar bleek ook al aan gedacht te zijn. Want wat zijn die wasbare luiers leuk! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een luier van; pinguïns (heel handig, want het lievelingsdier van oudste zoon), raceauto’s, Bumba, paddenstoelen, egels, Parijs, hondjes, hijskranen, bloemen, Volkswagen busjes. Nou ja, zoals ik al zei; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Het begin

We lazen, we dachten, we zetten de voordelen op een rijtje en probeerden er nadelen bij te bedenken. Gaan we de gok wagen en kopen we nog voor zoonlief geboren is een heel pakket wasbare luiers, of doen we het niet? We deden het en wat was dat een goede keuze! We kochten van alles en nog wat. Sommige dingen bevielen, anderen wat minder. Zo kochten we mooie newborn luiertjes die al direct te klein waren (en nee, dat lag inderdaad niet alleen aan de newborn luiertjes…). Dus die werden weer verkocht, net zo makkelijk! Want ook tweedehands is er een levendige markt voor wasbare luiers!

Webshop

Toen oudste zoon 8 maanden oud was en we dus al 8 maanden ondergedompeld waren in wasbare luiers kregen we een mailtje van één van de wasbare luier webshops dat ze gingen stoppen en dat ze open stonden voor overname. Zouden we…? Ik was op dat moment fulltime thuis met zoonlief met ondanks een fancy diploma weinig uitzicht op een passende baan. Thuis zijn beviel erg goed, maar behoefte aan ‘iets voor mezelf’ was er ook wel. Dus de stoute schoenen aangetrokken en terug gemaild. Het klikte en we gingen langs. En niet veel later was de overname een feit. Die eerste ietwat onzekere ontmoeting leek uit te gaan monden in een stabiele relatie.

We bouwden een nieuwe website, kochten voorraad in en gingen live. Met onze neus bijna in de mailbox zagen we de eerste bestelling binnen komen. Vreugde! En er volgden er meer. Niet elke dag, maar zo een paar keer per week deden wij een klein vreugdedansje, want jeeej er was weer een order. Weer iemand die onze luiers wilde kopen! We voelden ons trots en met de weken werden we steeds meer vastberaden. Dit was wat we wilden en hier gingen we een succes van maken.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en ik kan je zeggen; we wonen samen. De wasbare luiers en ik (en mijn man, kinderen en hond wonen er ook nog bij!). We zitten samen op de bank, eten samen onze boterhammen en warme maaltijd en kijken samen tv. Het is bijna een symbiose. Dat samenwonen is op dit moment wel iets te letterlijk en dus gelukkig bijna over. De wasbare luiertjes mogen binnenkort verhuizen naar onze totaal vernieuwde bedrijfsruimte. Dan kan ik weer samen met mijn man tv kijken in plaats van met de wasbare luiers en daarachter nog ergens mijn man.

Nappy’s.nl is volwassen geworden. Dat er bestellingen binnen komen daar kijkt niemand meer van op. Sterker nog, als er even geen bestellingen binnen komen ga ik bijna als een kip zonder kop kijken of mijn mailprogramma misschien kapot is, of anders mijn website, of wellicht gaat er iets mis met de betaling, of, of, of… waarom komt er geen bestelling!? Meestal is het toeval, soms is het mooi weer en heel soms blijkt inderdaad de website er uit te liggen;-)

Vooroordelen

Maar er is nog een hoop te winnen in wasbare luier wereld. De aandacht rondom wasbare luiers neemt toe, ze verschijnen af en toe in de media en ook bekende mensen zoals Robbie Williams en Victoria Koblenko geven aan dat ze trots wasbare luiers gebruiken voor hun kinderen. En toch zitten de vooroordelen er bij de meeste mensen diep ingebakken.

Vrienden en kennissen die dankzij ons al jaren met de moderne wasbare luier bekend zijn worden zwanger en krijgen kinderen. Een voorzichtige vraag uit oprechte nieuwsgierigheid naar het soort luier dat babylief zal gaan dragen leidt meestal tot wat gegniffel, gesnuif en een: Wat denk je zelf? Dat ik oprecht denk aan wasbare luiers, omdat het er bij mij echt niet in wil dat je dat niet zou willen komt niet in ze op. Nee natuurlijk gaan ze geen wasbare luiers gebruiken. Het idee! En hoewel ik het niet wil voel ik me dan toch een beetje gekwetst. Alsof iemand mijn vriendje afwijst.

Ilka van der Poel

Nappy’s.nl

Een reactie

  1. Logisch dat je dat zo voelt. Ik ben zelf vooral van het gemak van een wegwerpluier. Ja het is misschien meer belastend voor het milieu, maar daarentegen pak ik weer vaker de fiets dan de auto of de bus. Ik draag op die manier op een andere manier mijn steentje bij 🙂
    Joyce onlangs geplaatst…Weekoverzicht week 21, 2017My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.