rock bottom

Rock bottom is a beautiful start

Door Evy – Eerst dacht ik nog dat het gewoon wat veel was, de zorg voor 2 kinderen. Even later kreeg ik door dat het echt niet goed met me ging. Ik ging rock bottom, dieper kon ik niet zinken en daarna werd de diagnose postnatale depressie gesteld.

Als ik eraan terug denk schaam ik me er behoorlijk voor. Maar omdat jullie niet weten wie ik ben, durf ik het wel te delen.
Ik trok het niet meer. De zorg voor de kinderen, het huilen, de zorgen.. Het voelde alsof het te veel was. We kwamen niet meer buiten, ik had nergens zin in. De kinderen waren al een hele tijd wakker voordat ik de energie had om zelf mijn bed uit te stappen.

Verdwijnen

Ik voelde me een slechte moeder en ik vond dat mijn kinderen beter verdienden dan mij. Toen zei een stemmetje in mijn hoofd, als je nu verdwijnt zullen ze je niet meer herinneren als ze groter zijn. Ze zullen er nu nog makkelijk aan wennen dat ze geen moeder meer hebben.

Die gedachte probeerde ik weg te stoppen, maar het bleef terugkomen. Toen ik op een avond ruzie kreeg met mijn man had ik mezelf niet meer in de hand. De ruzie was volledig mijn schuld, want ik kon om de kleinste dingen boos worden. Mijn man werd daar boos om, en op dat moment trok ik het echt niet meer.

Rock bottom

Ik slikte een strip paracetamol en ik zocht een scheermesje. Mijn man was naar buiten gegaan om even af te koelen, en net toen ik een scheermesje had gevonden kwam hij de badkamer binnen. Hij pakte het natuurlijk af en hij vroeg wat ik in godsnaam aan het doen was.

Toen realiseerde hij zich dat het slechter met me ging dan hij dacht. Toen ik hem vertelde over de paracetamol heeft hij de huisartsenpost gebeld. Daar werd hem verteld dat één stip niet zoveel zal doen. Dat stelde hem gerust.

Praten

Vervolgens hebben we de rest van de avond en een deel van de nacht gepraat. Dit was de eerste keer dat ik hem echt eerlijk vertelde hoe ik me voelde. Het luchtte op en het maakte dingen duidelijk. Ik had hulp nodig. Hij zei dat ik geen slechte moeder was, maar dat het niet goed met me ging. Ik moest hieruit zien te komen en dat zou me waarschijnlijk niet alleen gaan lukken.

Hulp

De volgende dag schakelden we hulp in. Via mijn huisarts kwam ik in contact met een psycholoog en door mijn actie van de avond ervoor ging het allemaal vrij snel. Al snel had ik het eerste gesprek en dat zag ik als het begin van mijn proces om deze depressie te overwinnen.

Dieper dan rock bottom kun je niet gaan, dus vanaf die avond zal het waarschijnlijk alleen maar beter gaan. Dat leek me een mooie start en vandaar de titel van dit blogje. Binnenkort zal ik meer vertellen over hoe ik hier weer uit ga komen. Want ik wil gewoon dat dat me lukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.