borstvoeding afvallen

Borstvoeding geven en geen gram afvallen

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik 18 kilo aan, en na de bevalling was ik meteen al 11 kilo kwijt. Ook de overige zwangerschapskilo’s verdwenen als sneeuw voor de zon, en ik ging er vanuit dat het door de borstvoeding kwam. Toen ik tijdens mijn tweede zwangerschap flink aankwam, ging ik er vanuit dat ik die kilo’s na de bevalling ook wel weer makkelijk kwijt zou raken. Maar helaas zitten er nu, 10 maanden post partum, nog steeds een paar zwangerschapskilo’s aan me vastgeplakt waar ik maar niet vanaf kom.

Afvallen door borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, verbruikt je lichaam veel meer calorieën dan wanneer je geen borstvoeding geeft. Je lichaam gebruikt namelijk flink wat energie om die borstvoeding te ‘maken’. Daarom moet je meer eten als je borstvoeding geeft, en vaak val je toch nog af.

Na de geboorte van Nomi at ik een stuk meer dan eerst, en toch viel ik af. Ik hoefde er eigenlijk niks voor te doen en dat beviel me prima, er mochten namelijk best wel wat kilo’s af.

Niet van mijn zwangerschapskilo’s afkomen

Toen ik zwanger was van Lenn kwam ik flink aan, bijna 30 kilo in totaal. En dat terwijl ik niet anders at dan tijdens de zwangerschap van Nomi. Ik was er natuurlijk niet blij mee, maar ik ging er vanuit dat ik de kilo’s wel weer kwijt zou raken. Want als je borstvoeding geeft, val je af, toch? Nou, niet dus.

Toen ik thuis kwam na de keizersnede kwam ik erachter dat ik maar 8 kilo was afgevallen. En dat terwijl Lenn al 4,2 kilo was. Daarna raakte ik wel wat kilo’s kwijt, maar het ging tergend langzaam. En toen ik nog nog een kilo of 10 kwijt moest, viel ik niks meer af.

Ik besloot wat meer op mijn eten te gaan letten en zo raakte ik weer een paar kilo kwijt, maar het schoot niet echt op. Inmiddels zijn we 10 maanden verder en ik moet nog steeds wat kilo’s kwijt.

Hoe het precies kan dat ik nu niet afval en de vorige keer wel, weet ik niet. Wel weet ik dat het iets te maken heeft met hormonen, en blijkbaar kan dat per borstvoedingsperiode verschillen.

Heb jij borstvoeding gegeven? En viel je toen makkelijk af?

4 reacties

 1. Bij de oudste een week na de bevalling veel bloed verloren (stukje placenta achtergebleven) en daarna had ik energie nodig en at ik veel, meer dan mijn man. Die kilo’s zeker niet kwijt geraakt.
  Bij 2e meer aangekomen dan eerste keer, maar start gewicht was ook meer. Bij bevalling (weer) veel bloed verloren. Door mama-pillen(?) had ik niet het idee dat ik ’te weinig’ energie had. En heb wat beter opgelet met eten en na paar mnd terug op (2e) startgewicht, maar nog steeds teveel. In de zomer daarop mezelf op combi programma van sportschool getrakteerd: flink sporten en koolhydraat-arm dieet. Daardoor eindelijk terug op ‘mijn’ gewicht! #trots!

 2. Hoi.

  Idem voor mij. 17 kilo aangekomen tijdens zwangerschap en na de bevalling maar 7 kilo eraf.

  Gezonder eetpatroon gestart meer beweging en borstvoeding maar geen gram afgevallen naderhand. Begrijp de frustratie

 3. Toch apart dat je eigenlijk altijd hoort dat anderen supersnel afvallen door borstvoeding, maar dat je bijna nooit hoort dat het ook kan zijn dat je helemaal niet afvalt, of zelfs aankomt.

  Ik woog 72 voor de zwangerschap en na de bevalling 91. Toen zoonlief 6 maanden was en wat vast voedsel erbij kreeg, en er wat borstvoedingen af gingen, viel ik af tot 86 kilo. Nu, met 14 maanden, geef ik nog steeds zeker 5 voedingen op een dag, en weeg ik nog steeds rond de 86. Ondanks dat ik hetzelfde eet als voor de zwangerschap (toen ik bezig was met afvallen) en volop aan het sporten en bewegen ben. Moedeloos maakt het me wel, maar het is fijn om te horen dat er zoveel anderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.