borstvoeding

Dit vertelde niemand me over borstvoeding

Om heel eerlijk te zijn stapte ik na Nomi’s geboorte vrij blanco in ons borstvoedingsavontuur. Ik wilde proberen om borstvoeding te geven, maar als het niet zou lukken zou ik overstappen op flesvoeding. Ik had me wel een beetje verdiept in borstvoeding, maar ik kwam er al snel achter dat er ontzettend veel dingen waren die ik van tevoren niet wist. En vandaag deel ik dat met jullie.

1. Het kan lang duren voordat het op gang komt

Ik heb twee keer een keizersnede gehad, waardoor het wat langer duurde voordat de borstvoeding op gang kwam. Bij een natuurlijke bevalling helpen de hormonen die dan vrij komen de borstvoeding op gang, na een keizersnede gaat het soms wat moeizamer. Na Nomi’s geboorte had ik pas na 3 dagen redelijk wat voeding.

2. Soms val je af.. En soms niet

Toen ik Nomi borstvoeding gaf, was ik binnen no time van mijn zwangerschapskilo’s af. Maar inmiddels geef ik Lenn 6 maanden borstvoeding en ik moet nog een aantal kilo’s kwijt. Deze keer gaat dat een stuk moeilijker en ik heb geen idee waar het aan ligt.

3. Baby’s kunnen prima doorslapen als ze borstvoeding krijgen

Er werd me verteld dat baby’s die borstvoeding geven vaak niet snel doorslapen. Daar had ik me op voorbereid, maar Nomi sliep na 3 maanden door. Ik durfde er niet vanuit te gaan dat Lenn ook zo snel door zou slapen, maar hij sliep na 2 maanden al door. Later hoorde ik dat doorslapen niks met voeding te maken heeft, maar dat het per kindje gewoon verschilt.

4. Je borsten moeten wel even wennen aan dat doorslapen

Als je kindje net doorslaapt, staan je borsten ’s ochtends op knappen. Ik liet Nomi of Lenn dan aan één kant drinken, en de andere kant kolfde ik.

5. Dat je vooral niet teveel naar anderen moet luisteren

Toen de borstvoeding na Nomi’s geboorte niet snel op gang kwam, moest ik na iedere voeding kolven. Met als gevolg dat ik flinke overproductie kreeg. Daarom weigerde ik na Lenns geboorte te kolven en toen ging het een stuk beter.

6. Wil je goed advies? Schakel dan een lactatiekundige in

Na Lenns geboorte had ik het geluk dat de verpleegkundige ook lactatiekundige was. Op dat moment gaf ik Nomi al ruim anderhalf jaar borstvoeding en ik wist wel wat ik deed, en zij liet het me op mijn eigen manier doen. Als ik vragen had, kreeg ik goede adviezen en ze gaf me vertrouwen dat het wel goed zou komen.

7. Als je baby aan je ene borst drinkt, doet de andere kant gezellig mee

Het had heel wat was gescheeld als iemand me dat had verteld. De eerste nacht dat de borstvoeding goed op gang kwam, heb ik Nomi na iedere voeding schone kleren aan moeten doen. En ik snapte maar niet waarom ze telkens helemaal nat was..

8. Koolbladeren zijn geweldig!

Stuwing voelt niet fijn, maar je moet er even doorheen. Ik las op internet dat koolbladeren ervoor zorgen dat je borsten wat fijner aanvoelen en ik heb Bart meteen naar de supermarkt gestuurd. En wat een uitkomst was dat, ik had meteen niet meer het gevoel dat mijn borsten uit elkaar zouden knappen.

9. Het is wél handig om voor de bevalling een kolf te halen

Mensen zeiden tegen mij dat ik geen kolf moest kopen, want als het dan niet zou lukken met de borstvoeding zou dat zonde zijn. Maar ten eerste wordt een deel van het bedrag vaak vergoed door je zorgverzekeraar (als je een kolf via een lactatiekundige koopt) en ten tweede kun je voor € 15,00 al een kolf kopen. En geloof me, soms is het heel fijn om even te kunnen kolven.

10. Niet iedereen is 8 uur per dag bezig met borstvoeding

Tijdens in informatieavond over borstvoeding werd me verteld dat je in het begin zo’n 8 uur per dag bezig bent met borstvoeding. Daar had ik me op voorbereid, maar bij Nomi bleek dat iets minder te zijn. Ze dronk 7 a 8 keer per dag, en per keer was ze 30 a 40 minuten aan het drinken. Bij Lenn ging het heel anders. Hij was regelmatig binnen 10 minuten klaar en vaak wilde hij maar aan één kant drinken. Hij dronk wel iets vaker dan Nomi, maar in totaal was ik veel minder lang bezig met de borstvoeding. In het begin vroeg ik me af of hij wel genoeg binnen zou krijgen, maar inmiddels is hij op alleen borstvoeding uitgegroeid tot een baby van ruim 8 kilo. Ik ga er dus vanuit dat hij wel genoeg binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.