keizersnede

Dit vertelde niemand me over een keizersnede

Allebei mijn kinderen zijn geboren met een keizersnede. Nomi met een geplande (omdat ze in een stuit lag), bij Lenn werd het een spoedkeizersnede. Van tevoren had ik me natuurlijk goed ingelezen en er was me ook van alles verteld, maar toch waren er flink wat verrassingen.

Dit vertelde niemand me over een keizersnede

 1. De ruggenprik valt best mee. Oké, fijn is anders, maar ik had verwacht dat het veel pijnlijker zou zijn. Bij mijn geplande keizersnee vond ik het voelen alsof je door een wesp wordt gestoken, bij mijn spoedkeizersnede heb ik helemaal niet gevoeld dat hij gezet werd omdat ik vol in de weeën zat.
 2. Hoe snel het gaat. Vooral bij de spoedkeizersnede waren ze nog maar amper begonnen of ik hoorde al een huiltje.
 3. Hoe lang het hechten duurt. Doordat het eerst zo snel ging, dacht ik dat het hechten ook wel een keer klaar zou zijn. Na een kwartiertje dacht ik, ‘kunnen we gaan?’, maar toen duurde het nog een half uur totdat ik weer helemaal dicht was.
 4. ‘En dan gaan we nu naar de uitslaapkamer.’ Uitslaapkamer? Misschien had ik niet goed opgelet toen me werd uitgelegd wat er allemaal ging gebeuren, maar ik dacht nog steeds dat een uitslaapkamer alleen bedoeld was om wakker te worden na een operatie. Niet dus, daar werden mijn waardes (bloeddruk, hartslag, et cetera) even in de gaten gehouden en daarna mocht ik naar de kraamsuite.
 5. Hoesten, niezen en lachen doet pijn! Eigenlijk alles waarbij je je buikspieren gebruikt is flink pijnlijk. Vrij logisch, want je hebt natuurlijk een grote wond in je buik.
 6. Vloeien is niet minder dan bij een natuurlijke bevalling. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken, maar dat vertelde de verpleegkundige me. Bij mijn eerste keizersnede vertelde de gynaecoloog me dat ze mijn baarmoeder ‘mooi schoon’ hadden gemaakt, dus ik dacht dat het wel mee zou vallen. Nou, ik verloor stolsels zo groot als mandarijnen. Bah.
 7. De eerste keer uit bed gaan is best eng. Nadat je ongeveer een dag in bed hebt gelegen, mag je uit bed. En wat er nou precies eng was weet ik niet, maar ik vond het hartstikke spannend.
 8. Je voelt je 80 jaar ouder. Stapje voor stapje ging ik heel langzaam naar de badkamer, menig hoogbejaarde had me in kunnen halen.
 9. Ook de dagen erna voel je je nog stokoud. Goed rechtop lopen doet pijn, omdat er dan aan de wond getrokken wordt en tempo zit er ook nog niet echt in.
 10. Het herstel kan best heel snel gaan. Het verschilt heel erg per persoon, maar mij werd verteld dat ik er wel een week of 6 last van zou hebben. Dat was bij mij helemaal niet zo, na een week had ik geen pijn meer. Maar natuurlijk is je lichaam dan nog lang niet hersteld.

3 reacties

 1. Herkenbaar! Hoewel ik het de 2e keer echt extreem lang vond duren. Beiden gepland en het littekenweefsel was dik ofzo. Man en ik zeiden alleen maar tegen elkaar – hmm duurt lang Olivia was er al nu ongeveer bla bla… de gyn had al wel gezegd dat het langer zou duren ditmaal. benieuwd hoelang die 3e keer straks duurt haha.

  1. Spannend! Ik had bij de tweede keizersnee alleen aan de buitenkant littekenweefsel (dat litteken is ook echt lelijk geworden trouwens), volgens de gynaecoloog kon ze aan de binnenkant helemaal niet zien dat ik al eerder een keizersnee had gehad. Misschien dat het daarom de tweede keer ook zo snel ging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.