foto's keizersnede

Zo mooi is een keizersnede

Je ziet op internet wel eens foto’s voorbij komen van bevallingen. Ik vind het heel mooi om te zien, maar het valt me op dat het meestal foto’s zijn van een natuurlijke bevalling. Ongeveer 14% van de baby’s wordt met een keizersnede geboren en ook een keizersnede kan erg mooi zijn. Om jullie dat te laten zien, heb ik wat foto’s bij elkaar gesprokkeld en die wil ik graag met jullie delen. Niet kijken als je niet tegen bloed kan, want sommige foto’s zijn een beetje bloederig.

Op de foto bovenaan zie je de eerste ontmoeting tussen moeder en baby. Tegenwoordig is het gelukkig steeds vaker zo dat de baby na de keizersnede gewoon bij je mag blijven. Vroeger duurde het vaak een paar uur voordat moeder en kind weer bij elkaar waren en dat gebeurt nog wel eens, maar gelukkig niet meer zo vaak.

keizersnede stuitligging

Een veelvoorkomende reden voor een keizersnede is een stuitligging. De baby ligt dan met het hoofd omhoog, en een stuitbevalling is risicovoller dan een bevalling waarbij de baby wel goed om ligt. Hier zie je hoe een baby geboren wordt die in een stuit lag; met de billen eerst.

En nog zo’n eigenwijsje. Een stuitbevalling ‘mag’ trouwens alleen als een baby in een onvolkomen stuit ligt. Dat betekent dat de voetjes omhoog liggen, en de billen helemaal onderin je buik. Bij mij was het zo dat er een voet helemaal onderin mijn buik lag, dus bij een natuurlijk bevalling zou de voet als eerst geboren kunnen worden, en dat is heel gevaarlijk. Maar gelukkig bestaan er keizersnedes!

keizersnede

Ook bij kindjes die wel goed om liggen is een keizersnede soms noodzakelijk. Op deze prachtige foto zie je hoe het hoofdje geboren wordt.

Nog zo’n mooie foto!

keizersnede deventer

Vaak mag je meekijken hoe het kindje geboren wordt, door een plastic scherm. Ik vond het zelf heel mooi om te zien!

keizersnee

Op deze foto ziet de moeder haar kindje voor het eerst, voordat de baby wordt nagekeken door een kinderarts.

navelstreng doorknippen

Bij een keizersnede is altijd een kinderarts aanwezig, die even kijkt of het goed gaat met het kindje. Daarna mag de vader (of iemand anders die bij de keizersnede aanwezig is) de navelstreng doorknippen.

Meestal mag de baby tijdens het hechten bij zijn of haar moeder liggen. Daarna ga je naar de uitslaapkamer en ook daar heb ik beide kinderen weer bij me gehad. Officieel moet een baby in een couveuse naar je kamer gebracht worden, maar ik had het geluk dat ik Lenn bij me mocht houden tijdens dat ritje.

litteken keizersnede

En deze mooie foto wil ik ook graag even delen. Toen ik zelf vlak na de keizersnede naar het litteken keek, vond ik het zo bijzonder dat daar een baby uit is gekomen.. Deze foto brengt dat gevoel heel mooi in beeld.

Een reactie

  1. Wat een mooie reportage over de keizersnede.
    Mijn dochter heeft dit ook meegemaakt bij haar derde kindje.
    Mooi om het eens te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.