wasbare luiers

Vooroordelen over wasbare luiers

Als mensen horen dat ik wasbare luiers gebruik, word ik wel eens raar aangekeken. Mensen vinden het vies, ouderwets, et cetera. De meeste van die vooroordelen kloppen helemaal niet, en daarom zal ik jullie er wat meer over vertellen.

Wat vies!

Het is maar hoe je het bekijkt. Poepluiers zijn natuurlijk sowieso vies, of het nou een wasbare of een wegwerpluier is. Voor wasbare luiers heb je inlegvellen, en daarmee kun je de meeste poep gewoon weggooien. Daarom vind ik het niet viezer dan wegwerpluiers.

Met je handen in de poep

Iets wat ik vaak hoor en lees, is dat mensen zeggen dat ze niet ‘met hun handen in de poep willen zitten’. Nee, natuurlijk niet. Ik ook niet, en dat doe ik ook niet. Heel soms, bijvoorbeeld als er tandjes aankomen, raak ik Lenns luiers liever niet te veel aan. Dan gooi ik ze meteen in de wasmachine en draai ik een voorwas. Dan zijn ze al bijna schoon, en daarna draai ik een normaal wasprogramma.

Wat een werk zeg..

Ik gooi de luiers in de wasmachine, ik zet hem aan, en als ze klaar zijn hang ik ze op. Ik was zo ongeveer om de dag, dus zo heel veel tijd ben ik er niet aan kwijt.

Maar als je telkens moet wassen is het toch helemaal niet zo goed voor het milieu?

Jawel. Ten eerste scheelt het heel veel afval, want je hoeft niks weg te gooien. Wasmachines worden steeds zuiniger en ze gebruiken helemaal niet meer zoveel water. En waarschijnlijk sta je er niet bij stil dat er ook veel water gebruikt wordt bij het maken van de wegwerpluiers.

Het is hartstikke duur!

Je kunt het zo gek maken als je wil. Er zijn inderdaad vrij prijzige luiers te koop, maar dan nog is het goedkoper om die te kopen, dan iedere keer nieuwe wegwerpluiers. En je kunt ook heel goedkoop aan luiers komen, als je ze bijvoorbeeld tweedehands koopt, of via AliExpress. Daarnaast kun je ze voor meerdere kindjes gebruiken, en je kunt ze doorverkopen als je ze niet meer nodig hebt.

Wat ouderwets zeg

Mensen die dat zeggen, denken bij het horen van ‘wasbare luiers’ waarschijnlijk aan hydrofiele luiers en veiligheidsspelden. Daar kun je voor kiezen, maar ik heb gekozen voor pocketluiers met leuke printjes. En kijk eens naar de foto bovenaan dit artikel, dat ziet er toch helemaal niet ouderwets uit?

5 reacties

  1. Leuk artikel! Ik heb me er nooit in verdiept eigenlijk, maar mijn eerste gedachte was ook dat je dan vaak met de handen ik de poep zit ofzo. Blijkt dus net zo erg te zijn als met wegwerpluiers. Ik vind het juist een mooi streven dat je het zo aan pakt!

    1. Die kun je weggooien, maar als het kindje alleen geplast heeft, kun je hem ook wassen. Het is een heel dun velletje, dus dat is maar heel weinig afval 🙂

  2. Ik gebruik ze ook voornamelijk inderdaad. Ik denk dat het goed is om via blogs meer bekendheid te creëren juist om deze voordelen! (Ook ik schrijf er regelmatig over)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.