verloskundige

Momenten waarop je echt je verloskundige moet bellen tijdens je zwangerschap

Heb jij tijdens je zwangerschap wel eens getwijfeld of je de verloskundige moest bellen of niet? Ik wel, en ik hoor het in mijn omgeving regelmatig. En daarom dacht ik, laat ik daar eens wat over schrijven! Vandaag vertel ik jullie in welke situaties je sowieso de verloskundige moet bellen.

1. Als je de baby niet voelt bewegen

Meestal is er niks aan de hand, maar in een klein percentage van de gevallen wel. En dan heeft je baby, of jijzelf, hulp nodig! Bel dus altijd de verloskundige als je je baby niet voelt bewegen, want je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

2. Als je je baby minder voelt bewegen

Zelf heb ik flink getwijfeld wanneer ik de verloskundige moest bellen. Ik had een hele drukke buikbaby, en als ik hem opeens veel minder voelde bewegen, ging ik me zorgen maken. Ik besloot de verloskundige te bellen voor advies, en ze kwam meteen langs. Vervolgens moest ik naar het ziekenhuis voor een ctg. Want ook als je je baby nog wel voelt bewegen, maar minder dan anders, kan er iets aan de hand zijn.

3. Als je veel vocht vasthoudt

Ook dit betekent vaak weer niks, maar het kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Toen ik zelf veel vocht vasthield moest ik een keertje extra langskomen om mijn bloeddruk op te meten. Toen die goed bleek te zijn, mocht ik weer gaan.

4. Bij erge hoofdpijn

Ook dit kan weer heel goed iets onschuldigs zijn, maar met een baby in je buik wil je geen risico nemen. Het kan namelijk door zwangerschapsvergiftiging komen. Als je hoofdpijn hebt én je houdt veel vocht vast, raad ik je helemaal aan om meteen te bellen!

5. Als je heel veel dorst hebt

Dit kan namelijk veroorzaakt worden door zwangerschapsdiabetes.

6. Bij pijn bij het plassen, pijn in je onderbuik of als je heel vaak moet plassen

Tijdens je zwangerschap heb je vaak andere symptomen als je een blaasontsteking hebt dan wanneer je niet zwanger bent. Zwangere vrouwen hebben vaak geen pijn bij het plassen als ze een blaasontsteking hebben. Als je dit wel hebt, is het vaak wel duidelijk dat je een blaasontsteking hebt. Maar ook als je alleen pijn in je onderbuik hebt, of vaker moet plassen, kun je een blaasontsteking hebben. En wist je dat een blaasontsteking kan zorgen voor vroegtijdige weeën?

7. Extreme misselijkheid

Misselijkheid is een zwangerschapskwaaltje, maar als je er extreem veel last van hebt is het niet meer normaal. Het kan dan zijn dat je lijdt aan Hyperemesis Gravidarum. Hiervoor kun je medicijnen krijgen, en het kan zelfs zo erg zijn dat je naar het ziekenhuis moet in verband met uitdrogingsverschijnselen.

8. Jeuk

Heb je wel eens gehoord van zwangerschapscholestase? Nee? Ik kende het ook niet, totdat één van onze gastbloggers er een artikel over schreef. Het heeft te maken met galstuwing en afvalstoffen die zich ophopen in je bloed. Foute boel dus, en zeker een reden om je verloskundige te bellen!

9. Koorts

Weer iets wat van alles kan betekenen, maar waar wel even naar gekeken moet worden. Vooral bij hoge koorts is het verstandig om meteen te bellen.

10. Bloedverlies

Als je tijdens je zwangerschap bloed verliest schrik je waarschijnlijk behoorlijk, maar het komt vrij veel voor. In de meeste gevallen is het niks ernstigs, maar je wil natuurlijk wel een weten of het goed gaat met je baby.

11. Weeën

Als je nog geen 37 weken zwanger bent en weeën krijgt, moet je sowieso meteen bellen. Als je de 37 weken gepasseerd bent kun je nog even afwachten of de bevalling echt is begonnen, of dat het toch nog oefenweeën zijn.

12. Als je vliezen gebroken zijn

Voor de 37 weken en als je baby niet volledig is ingedaald is het verstandig om meteen te bellen als je vliezen zijn gebroken. Daarna heeft het geen haast, maar mij werd verteld dat ze dan wel graag op de hoogte gebracht willen worden.

13. Als er iets anders is dat je niet vertrouwt

Ook in andere situaties waarin je het niet 100% vertrouwt, raad ik je aan om altijd even de verloskundige te bellen. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust!

Een reactie

  1. En als je gevallen bent! Ik viel toen ik zo’n 30 weken zwanger was. Ik vond het ontzettend eng! Vervolgens een hele middag aan de CTG gezeten en alles was gelukkig goed.. En nog een; bij bloedverlies! Dat had ik met 36 weken.. Dat was ook een weekendje ziekenhuis.. Gelukkig ook alles goed, maar extra checks zijndan wel heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.