babywatcher

De mening van een verloskundige over de Babywatcher

Door verloskundige Linda – Verloskundigen worden niet voor niks opgeleid. Echo’s maken doe je niet zomaar even. Het is meer dan alleen de echokop op je buik zetten en naar een ongeboren baby kijken. Ik ben dus niet zo’n voorstander van de Babywatcher, en ik zal in deze blog uitleggen waarom.

Echo’s maken

Als je niet gespecialiseerd bent in het maken van echo’s, is het helemaal niet zo makkelijk. Uiteindelijk zul je waarschijnlijk je kindje wel in beeld krijgen, maar waarschijnlijk zal het je nogal tegenvallen. Het is voor verloskundigen soms al moeilijk om een kindje mooi in beeld te krijgen, dus als leek moet je niet verwachten dat je mooie plaatjes krijgt.

Het hartje

Natuurlijk wil je ook graag het hartje zien en horen. Tijdens mijn werk krijg ik wel eens de vraag of ik het verstandig vind als zwangere vrouwen een Angelsounds gebruiken. Ik zal je niks verbieden hoor, maar ik raad het ook niet aan. Veel vrouwen worden er namelijk hartstikke onzeker van. Wat als je het hartje niet kan vinden? Of wat als het hartje anders lijkt te klinken dan bij de verloskundige? Je wilt niet weten hoe vaak ik gebeld word door vrouwen die zich zorgen maken door de Angelsounds.. En er is nog nooit echt iets aan de hand geweest. Hoogstwaarschijnlijk zal dat bij zo’n ‘diy echoapparaat’ net zo gaan.

Door andere dingen ongerust worden

‘Wat zie ik daar nou?’ ‘Klopt dat wel?’ ‘Dat ziet er gek uit!’. Vorige week wist een zwangere vrouw zeker dat ze een jongetje zou krijgen, want ze zag het tijdens de echo toen ze 12 weken zwanger was. Wat ze zag was een onderarm. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je niet weet wat je precies ziet als je er niet voor geleerd hebt. Je denkt iets te zien, en het kan totaal iets anders zijn.

Je kunt ook ongerust worden als je baby stiller ligt dan anders. Baby’s slapen in de baarmoeder veel, en het kan dus best zijn dat je kindje gewoon ligt te slapen.

Prettig voor de baby?

Het is niet bekend wat de risico’s zijn als je het echoapparaat vaak gebruikt. We weten niet of een baby het wel zo prettig vindt, en stress is niet goed voor een ongeboren kindje. Ook de stress die een zwangere vrouw door de onzekerheden kan krijgen is voor de baby trouwens niet.

Kortom; ik zou het niet aanraden. Het kan zorgen voor onzekerheid, de beelden zijn waarschijnlijk niet zo mooi als je hoopt en je weet niet wat je ongeboren kindje ervan vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.