stikken of verslikken

Verslikken of stikken?

Eén van mijn grootste angsten op het gebied van vaste voeding is dat mijn kind zou stikken, en ik ben vast niet de enige die dat een heel eng idee vindt. We zijn pas geleden met Lenn begonnen met vaste voeding a la Rapley (lees hier wat het inhoudt) en voordat we daarmee begonnen wilde ik me goed verdiepen. Ik wilde weten wat ik moest doen als ik zou denken dat Lenn zou stikken en ik ging op zoek naar meer informatie. Oh, en dit is niet alleen belangrijk als je je kind zelf laat eten, een kind kan ook stikken in gepureerd voedsel of in andere dingen.

Het verschil tussen stikken en verslikken

Ten eerste is het heel belangrijk om het verschillen tussen stikken en verslikken te weten. In het algemeen is het zo dat als je kindje veel geluid maakt een rood aanloopt, er eigenlijk niks aan de hand is. Een kind verslikt zich dan, het stukje komt er wel weer uit en waarschijnlijk gaat je kind daarna gewoon weer verder met eten. Als je kind geen geluid maakt en blauw aanloopt, dreigt hij of zij te stikken en dan moet je wel ingrijpen.

Verslikken

Verslikken is een reflex dat baby’s hebben, om te voorkomen dat ze stikken. Als er iets in de buurt van hun luchtpijp komt dat te groot is om door te slikken, gaat een baby er automatisch voor zorgen dat dat niet gebeurt. De baby doet zijn of haar mond open en werkt het weer naar buiten. Voor een baby is dit iets heel normaals (mijn kinderen gaan beide gewoon weer door met waar ze mee bezig waren als ze zich verslikt hebben), maar voor ouders is het vaak eng.

Stikken

Stikken gebeurt wanneer de luchtpijp (gedeeltelijk) geblokkeerd wordt. Als hij gedeeltelijk geblokkeerd wordt is hoesten vaak erg effectief en het stukje dat voor de blokkade zorgde wordt er weer uitgehoest. Als de luchtpijp helemaal geblokkeerd wordt is het een ander verhaal. Dit gebeurt bijna nooit, maar het is wel goed om er wat over te weten. Je kindje maakt dan geen geluid, hoesten lukt niet en je kindje heeft hulp nodig.

En dan?

Dan pak je je kind op, je legt hem of haar over je onderarm (of been) en je klopt 5 keer op zijn of haar rug. Als dat niet helpt draai je je kind om en duw 5 keer op zijn of haar middenrif. Als dat nog niet werkt, bel je een ambulance. In het filmpje hieronder wordt heel duidelijk uitgelegd wat je precies moet doen.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Zelf vind ik het een fijn idee dat ik weet wat ik moet doen in zo’n situatie.

Bron informatie: Babycenter.com

Een reactie

  1. Goed artikel! Ik heb 1 keer gehad dat ik het idee had dat Ivan bijna in een stukje koek stikte. Bah, wat eng zeg. Ik heb hem over mijn schouder gegooid (niet letterlijk natuurlijk haha) en op zijn rug geklopt wat ook werkte gelukkig. Maar mocht het nog een keer voorkomen is de onderarm dus beter.. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.