hoe ervaar moederschap

Hoe ervaar ik het moederschap?

Door Patricia – In mijn voorstel artikel heb ik verteld dat ik het moederschap af en toe best zwaar vind. In dit artikel wil ik er wat verder op in gaan.

De band

Ik vind het moederschap best overweldigend.  Het is natuurlijk het allermooiste. De band tussen moeder en kind is zo natuurlijk en puur. Daar kan niks tegen op. Je ervaart het pas als je het zelf meemaakt. Je kunt van te voren niet uitleggen aan bijvoorbeeld een vriendin die voor het eerst zwanger is, wat haar en haar partner te wachten staat. Je laat het gebeuren, over je heen komen en groeit er in mee.

Pittig

Maar je leven staat wel even op zijn kop met de komst van zo’n hummeltje. Er komt natuurlijk heel wat bij kijken. Eerst die bevalling, die voor mij persoonlijk niet over rozen ging. Mijn tweede bevalling was er overigens een volgens het boekje. Als dan de baby is geboren draait ineens alles om dat mini mensje. Manlief komt vaak onbewust op plek twee. In het begin is dat natuurlijk logisch. Maar na een half jaar niet meer en is het toch noodzaak om te investeren in je relatie. Anders komen relatiedipjes en onbenullige meningsverschillen om de hoek kijken. En dit alles met de gebroken nachten, reken maar van yes dat dat pittig is.

Een tweede wonder

Behoorlijk pittig vond ik het moederschap toen ons tweede wonder werd geboren. Het was bij mijn eerste bevalling erna ook allemaal niet makkelijk, vanwege mijn postpartum depressie. Maar met een kleintje had ik nog wel iets meer bewegingsvrijheid. Letterlijk en figuurlijk. Met een kind kun je ‘s middags nog even terug duiken tijdens de middag tuk. Met twee is dat wel even anders.

Sara was een drukke en onrustige baby. Ze was vaak wakker en als we haar in haar bedje wilde leggen ging ze vaak hard huilen. Uren liepen we haar te sussen en te wiegen. Dat werkte bij Lars toch ook? Op een gegeven moment kwamen we erachter dat ze gewoon even haar prikkels van zich af moest huilen en tien minuten later lag ze als een roosje te slapen. Het zijn fases en je leert ervan.  Het gaat je steeds gemakkelijker af.

Hormonale buien

Wat helaas geen fases zijn, zijn mijn hormonale buien. En dat in combinatie met een gezin draaiende houden en werken vind ik het aller moeilijkst en soms ook het aller zwaarst. Het is dus noodzaak dat ik echt genoeg aan mezelf denk. Ook op de momenten dat ik mij wel goed voel. Ontspanning en sport is dan het meest effectief voor mij. Maar soms vind ik dan nog niet de juiste balans.

Maar van nature ben ik positief ingesteld en natuurlijk geniet ik dubbel op van de momenten dat ik voor mijn kinderen kan zorgen , zonder dat mijn emoties alle kanten op gaan. Ik geniet van de kleine dingen en probeer in het moment te leven. En ik durf te zeggen dat het mij tot nu toe goed af gaat.

Voor mij is de definitie van moederschap:

Leren, vallen, opstaan, vertrouwen, liefde, klaar staan, luisteren, aandacht, zorgen, knuffelen, lachen, huilen, houden van, maar vooral….. Genieten!!!

Hoe ervaar jij het moederschap?

 

Patricia is al 14 jaar samen met Pascal. Samen hebben ze twee kinderen; Lars van 5 en Sara van 2. Patricia werkt al vanaf haar vijftiende in de horeca. Patricia geniet volop van het moederschap, maar ze vindt het ook zwaar. Dat komt mede door haar hormonale problemen, waardoor ze na haar eerste bevalling een postpartum depressie heeft gekregen. Om haar verhalen te delen is ze een blog gestart; Mamageheimen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.