veel leeftijdsverschil

Het voordeel van veel leeftijdsverschil

Door Maxime – Tussen mijn kinderen zit ruim vijf jaar, Fay is van juli 2011 en Lex van oktober 2016. Het is niet geheel bewust geweest dat er zoveel leeftijdsverschil tussen zit. Fay werd geboren toen ik 17 jaar was, nog thuis woonde en geen MBO diploma had. Ik was niet klaar voor het moederschap. En tot ongeveer twee jaar geleden ook zeker niet voor een tweede kindje. In de tussentijd heb ik samen met mijn man een eigen huis, hebben wij onze diploma’s gehaald en gezorgd dat wij allebei een baan hebben.

Maar nu wij een tweede hebben, en er veel leeftijdsverschil is, merk ik wel dat er een heleboel voordelen zijn.

1. We hebben veel tijd gehad voor de oudste

Fay houdt, net als ieder ander kind, van veel aandacht. En de eerste vijf jaar van haar leven heeft zij de onverdeelde aandacht van ons en haar opa’s en oma’s gehad. Socialiseren leerde zij op het kinderdagverblijf en op school. En later ook met een lief neefje.

2. Eén ‘baby’ tegelijk

Wij hebben geen gedoe met twee kinderen in de luiers, twee kinderen die ’s nachts wakker zijn of twee kinderen die overdag nog moeten slapen. We hoeven dus maar met één schema tegelijk rekening te houden.

3. De oudste kan veel zelf

Vooral tegen het einde van mijn zwangerschap had ik hier enorm veel profijt van. Ik kon uitleggen waarom ik haar niet (meer) de trap op kon laten lopen, haar veters niet kon strikken of af en toe echt even moest gaan liggen. Als er weinig leeftijdsverschil is moet je sommige dingen gewoon nog doen omdat de oudste het simpelweg niet kan.

4. De basisschool

Ik hou van de basisschool! Ik hoef me niet schuldig dat ik mijn kind ergens heen breng zodat ik rust kan hebben (want, school is verplicht). Maar ik had dus wel elke dag tijdens mijn verlof tijd voor mezelf en later ook tijd alleen met Lex. Zo had ik elke dag tot twee uur s’ middags rust en kon ik dus zorgen dat ik na twee uur energie had voor Fay.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. We gingen opnieuw een tijdperk in van poepluiers, nachtvoedingen en gebonden zijn aan tijden. En ik heb dan ook echt respect voor mensen die een tweede kindje relatief snel na de eerste krijgen. Maar die hebben er misschien dan later weer meer profijt van. Wat vonden jullie het grootste voordeel van veel leeftijdsverschil? En zouden jullie het, als het een bewuste keuze was, weer doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.