schuldgevoel

Het leed dat schuldgevoel heet

Door Maxime – Het lijkt wel alsof je als nieuwe ouder een nieuw gen ontwikkelt. Naast moedergevoel, liefde, geluk en blijheid, krijgen ook alle ouders het schuldgevoel gratis in het pakket.

Schuldgevoel

Het begint vaak al vroeg. Toen Fay pas geboren was, moest zij om de drie uur gevoed worden. Dus ik stond netjes na twee uur en drie kwartier naast haar bedje om haar te voeden. Maar denk je dat ze wakker werd? Echt niet. Alles probeerden we. Van verschonen tot kletsen, alle lampen aan. En weer uit. Maar niets hielp. Na vier uur werd mevrouw netjes wakker en legde ik haar aan. Maar man wat voelde ik me schuldig. Ik kon niet eens mijn kind op tijd voeden.

Twee kinderen

En met twee kinderen werkt het ook zo. Lex was nog geen vier dagen oud en Fay zat huilend bij mij op bed. Ze wilde niet meer dat papa haar ophaalde van school. Niet omdat ze papa niet lief vindt, maar omdat ze mij wilde. Een half jaar lang bracht en haalde ik haar van en naar school. En toen Lex werd geboren kon dat natuurlijk niet meteen weer. Dus Denny haalde haar op. En een aantal dagen heeft mijn moeder haar opgehaald. Mijn moeder, die vaak nog vóór mij gaat, die de meest diepe band met Fay heeft die je je maar kan voorstellen, mocht haar niet meer ophalen. ‘Ik wil niet papa, en ik wil ook niet oma! Ik wil gewoon jou!’ Zei ze huilend. En ja, daar was dat monster weer. Het schuldgevoel.

Maar niet alleen persoonlijke ervaringen helpen mee aan dat schuldgevoel. Mensen (en dan vooral moeders) zijn echt verschrikkelijke wezens op social media. Geen Aerosleep matras? Let jij maar op, anders sterft je baby binnen een week aan wiegendood. Borstvoeding? Geiten wollen sok. Flesvoeding? Loedermoeder. En ga je fulltime werken? Dan heb je überhaupt geen recht op kinderen want je laat gewoon een ander je kind opvoeden omdat je zelf zo graag weg bent.

Schuldig voelen

En op die manier voel ik mij dus regelmatig schuldig. Over een scala aan onderwerpen, maar allemaal beginnend bij mijn lieve kindertjes. Maar weet je, als we nou eens allemaal ons hart volgen. En naast dat we dat doen, van een ander accepteren dat diegene dat ook doet. En dat dat wel eens het tegenovergestelde kan zijn van wat jij wil. Laten we het elkaar alsjeblieft niet moeilijker maken. Dan hoef je je daar ook weer niet schuldig over te voelen 😉

Maxime is moeder van Fay (5,5 jaar) en Fay kreeg in oktober 2016 een broertje; Lex. Maxime was 17 toen ze voor het eerst moeder werd, maar toch is het haar gelukt om haar opleiding af te maken en op dit moment werkt ze 40 uur per week. Maxime gaat deze maand trouwen met haar (nu nog) vriend Denny, en later dit jaar geven ze een feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.