krentenbaard

Waterpokken…. Oh nee toch krentenbaard!!

Door Elske – Het begon een paar weken geleden met een berichtje van de gastouder; ‘Er is een kindje met de waterpokken. Is het goed dat dit kindje wel gewoon komt?’ Nou tuurlijk is dit goed. Eens zullen mijn kinderen ook de waterpokken krijgen, dus beter nu dan later. Ik verwachtte dat ze het al gauw zouden krijgen, maar het bleef uit.

Tot een week geleden. Djurre was ziek, hoge koorts en begon bultjes en huiduitslag te krijgen. Ik dacht, hier is het dan de waterpokken. Maar het viel me mee hoeveel bultjes hij kreeg, en het werd ook niet erger. Tot ik bij hem een ontvelling onder zijn oksel zag. Ik vond dit nogal vreemd en dacht dit zal hij wel gekregen hebben bij de gastouder toen hij van het glijbaantje ging. Op hemelvaart was het nog groter geworden en ik besloot de volgende dag naar de huisarts te gaan.

Ik liet haar de ontvelling zien en ze schrok er behoorlijk van. Ze kon niet goed vertellen wat het was, en besloot een antischimmel zalf met medicatie erin voor eczeem voor te schrijven. Het kon namelijk de open variant van eczeem zijn en ik keek hier dan ook niet raar van op omdat hij wel bekend met eczeem is. We moesten elke dag een foto maken en met een week weer terug komen. Mocht het dan niet verbeterd zijn, dan wilde ze met de dermatoloog overleggen.

De volgende dag was het alleen maar erger geworden en veel roder. Ik besloot daarom naar de dokterswacht te gaan. ‘Overduidelijk krentenbaard’, zei hij. Een hardnekkige vorm van krentenbaard. Hij besloot een antibiotica voor te schrijven en we moesten maandag met Djurre en Yara naar onze eigen huisarts, om te kijken of Yara ook een vorm van krentenbaard had. En dat bleek. Beide kindjes hebben krentenbaard en steken elkaar over en weer aan, dus besloot ik om Yara ook maar aan een antibioticakuurtje te zetten.

Krentenbaard, wat is dat nou?

Krentenbaard is een zeer besmettelijk huidinfectie wat wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal zit het rond de mond en neus en het wordt hierdoor krentenbaard genoemd. Maar het kan op het hele lichaam voorkomen. Op de huid ontstaan open, rode plekjes of blaasjes met een gele korst die kunnen gaan jeuken.

Ik herkende dit niet bij Djurre. Vanuit het niks was er opeens een forse ontvelling, maar wel op zijn lichaam kleine rode bultjes gevuld met een beetje vocht. Daarom verwarde ik het ook met waterpokken.

Hoe herken je krentenbaard?

Krentenbaard begint vaak op een plaats waar al een open wondje is. Denk hierbij aan oppervlakkige schaafwonden, krabplekjes of eczeem. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes of soms blaasjes met gele pus. Deze plekjes kunnen zich gaan uitbreiden.

Een opengebarsten blaasje droogt in en hierdoor ontstaat een gele of geelbruine korst. Krentenbaard kan jeuk veroorzaken.

Adviezen bij krentenbaard

  • Probeer te voorkomen dat je kind de plekjes aanraakt of gaat jeuken. Hierdoor kunnen er littekens ontstaan.
  • Zorg ervoor dat je kind regelmatig zijn of haar handen was of maak de handen regelmatig schoon en droog dit goed af.
  • Houd vingernagels schoon en kort, dit voorkomt het openkrabben van de plekjes.
  • Laat je kind een andere handdoek gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Probeer speelgoed, waar je kind veel mee speelt, 1 keer per dag schoon te maken met zeep.

In principe mag je kind gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Meestal hebben meerdere kinderen de bacterie al bij zich, ook al hebben zij geen krentenbaard. Informeer het kinderdagverblijf en de school in ieder geval.

Ik heb er zelf voor gekozen om mijn kinderen in ieder geval 1 week thuis te houden, zodat de krentenbaard rustig kan genezen.

Heb jij ervaring met krentenbaard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.