grotere voeten zwangerschap

Grotere voeten na de zwangerschap?!

Toen ik vorige zomer, vlak na de geboorte van Lenn, opeens niet meer in mijn sandalen paste dacht ik nog dat het kwam doordat ik nog vocht vasthield. Een paar weken later pasten mijn sandalen nog steeds niet, en ook andere schoenen zaten wat krap. Schoenen die ik te groot had gekocht om lekker met mijn tenen te kunnen wiebelen pasten opeens nog maar net, en ik snapte er niks van. Zouden mijn voeten gegroeid zijn tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap pasten veel van mijn schoenen ook al niet, maar dat was tijdens de zwangerschap van Nomi net zo. Ik hield veel vocht vast, en dan is het logisch dat je schoenen niet meer lekker zitten. Na de zwangerschap van Nomi kregen mijn voeten hun oorspronkelijke grootte weer terug, maar na de zwangerschap van Lenn bleven ze echt groter.

Grotere voeten

Mijn normale maatje 39 kon ik vergeten, en zelfs maat 40 zat soms strak. Gelukkig had ik vrij veel schoenen die voor de zwangerschap eigenlijk iets te groot waren, dus die pasten nog. Ik hoefde dus niet een hele nieuwe schoenencollectie te kopen, maar een paar schoenen waren nu toch echt te klein. Ik gaf de zwangerschap de schuld, maar ik had nog nooit gehoord dat je voeten groter konden worden tijdens de zwangerschap.

Hoe komt het?

De verklaring is eigenlijk vrij simpel. De hoogte van de voetholte wordt minder en de buigzaamheid van je voeten gaat tijdens de zwangerschap achteruit. Je voeten groeien dus niet, maar ze worden platter. Gemiddeld zijn je voeten na je eerste zwangerschap 2 tot 10 millimeter langer dan voor de zwangerschap. Dit is waarschijnlijk blijvend, volgens een onderzoek van Physical Medicine & Rehabilitation.

Eerste zwangerschap

Meestal gebeurt dit tijdens de eerste zwangerschap, en worden je voeten tijdens een zwangerschap daarna niet of nauwelijks groter. Bij mij was dat niet zo, tijdens mijn eerste zwangerschap werden mijn voeten niet groter en tijdens de tweede wel. Dat schijnt vrij uitzonderlijk te zijn.

Onderzoek

Voor het onderzoek hebben onderzoekers de voeten van zwangere vrouwen in het eerste trimester van hun zwangerschap opgemeten, en 19 weken na de bevalling. Daaruit bleek dat de voeten van 60% van de vrouwen na de bevalling groter waren.

Ik had er zelf nog nooit iets over gehoord, maar blijkbaar is het dus helemaal niet zo uitzonderlijk dat mijn voeten nu groter zijn. Zijn jouw voeten nu groter dan voordat je kinderen had?

7 reacties

  1. Wat grappig om te lezen wat er dus daadwerkelijk met je voeten kan gebeuren. Ik zeg kan, omdat het bij mij niet het geval is. Terwijl ik er wel op was voorbereid. Grappig wat je zegt van het platter worden. Het klinkt in ieder geval heel logisch.

  2. Ik paste mijn maatje 39 niet meer en ben dus naar 40 gegaan. Toen ik het mijn collega’s vertelde verklaarden ze mij voor gek.. Na het lezen van dit stukje weet ik dus zeker dat ik niet gek ben!

  3. Ja ik ben zowel in de lengte als breedte een maat gegroeid (en ik had al geen smalle voeten) dus hier wel nieuwe schoenen moeten kopen, waarvan ik er maar weinig pas door mijn brede voeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.