lichaam na zwangerschap

Voel jij je ook zo een vodje na je zwangerschap? Het komt goed, echt waar!!

Door Alice – In de media worden we overspoeld door bekende mama’s die er pas nu hun bevalling al geweldig uitzien. Zelfs de foto’s van net na de bevalling zien er uit alsof er een stylist aan te pas is komen (zie onderstaande foto van Beyonce, die er toch wel heel fris en fruitig bij ligt). Maar ook in de weken erna zitten ze meteen alweer op gewicht en dit moet natuurlijk uitgebreid op social media geshowd worden. En niet alleen de bekende mama’s, ook in mijn omgeving zijn er hoop dames die er werkelijk fantastisch uitzien, een paar weken na hun bevalling. Superfijn voor hun natuurlijk, maar voor de kersverse mama’s voor wie dit niet het geval is, is dat best confronterend.

Sommige mama’s, waaronder ikzelf, zien er gewoon niet uit zo net na hun bevalling. Zeker niet vlak erna. Ik was tijdens de weeën nog gaan douchen en daarna (voor mij onverwacht) redelijk snel naar het ziekenhuis gegaan. Ik had mijn natte haar nog niet eens gekamd en de mascara zat al op mijn wangen toen ik binnenkwam. Woest aantrekkelijk natuurlijk. Ook had ik natuurlijk niet mijn keurig voor het ziekenhuis gekochte nachthemd aangetrokken, maar heb het eerste beste shirt wat ik tegenkwam (en paste) in de kast aangetrokken, wat een blauw verwassen shirt was. Tel daarbij op dat ik tijdens mijn zwangerschap ruim 30 kilo was aangekomen en mijn huid erg slecht tegen de hormonen kon. Ik was echt een vodje, kijk maar.

Zoek de verschillen tussen Beyonce en mij 🙁

Ook in de weken, of eigenlijk maanden, daarna voelde ik mij verschrikkelijk lelijk. Afgezien van mijn positiekleding paste ik helemaal niks meer. Niet zo gek natuurlijk, want die 30 kilo ben je niet in 1 keer kwijt. Dus kon ik kleren in maat 44 aanschaffen. Voor iemand die altijd heel erg zijn best heeft gedaan om zijn maat 38 te behouden was dit echt een shock. En het voelde als falen. Want kijk Doutzen (die zelfs een Victoria’s Secret Show liep vlak na haar bevalling), Lieke en consorten snel terug veren. Ik had echt het idee dat het nooit meer goed zou komen.

Het komt goed!

Voor iedereen die zich nu in hetzelfde schuitje bevindt, houd moed en geloof in jezelf! De 30 kilo die er 40 weken over had gedaan om aan mij te plakken, had ook ongeveer 40 weken nodig om weer te verdwijnen. En dat ging natuurlijk niet vanzelf. Daar was lichaamsbeweging voor nodig en een gezondere levensstijl. Laten we eerlijk zijn, die 30 kilo kwam natuurlijk niet alleen maar van mijn zwangerschap. Ik had mij gewoon compleet laten gaan en moest weer terug naar de realiteit. Uiteindelijk viel ik meer af dan ik was aangekomen en na aan jaar was ik 35 kilo lichter en slanker dan ik was toen ik zwanger raakte.

We hebben nu eenmaal niet allemaal hetzelfde lichaam. De een komt 8 kilo aan tijdens zijn zwangerschap, de ander 30. De een heeft alleen een prachtig mooi buikje, de andere zijn zwanger met hun hele lichaam. Wees alsjeblieft niet te hard voor jezelf na je zwangerschap. Je lichaam heeft zojuist een prestatie van wereldformaat geleverd en heeft er recht op om daarvan bij te komen. Voor mij was het echt een kwestie van tijd, beweging (en niet eens heel extreem, vooral in het begin heb ik eindeloos gewandeld met mijn baby in de kinderwagen of draagzak) en voeding.

Een week na mijn bevalling (in een jurkje wat toen veel te klein voor mij was), een maand daarna (in een winterjas die niet dicht kon), 11 maanden na mijn bevallig (maar na een hele lange werkdag) en anderhalf jaar daarna (de enige foto die ik kon vinden waar ik met mijn hele lichaam opsta en die ik dan zelf ook nog leuk vind).

Gelukkig zie ik op internet tegenwoordig ook een hele tegenbeweging. Vrouwen die realistische foto’s laten zien van net na hun bevalling. Onderstaande foto’s zijn van Julie Bhosale, een Nieuw-Zeelandse blogger. Ook zij voelde de druk om er na de bevalling meteen alweer fantastisch uit te zien en vond het belangrijk om te laten zien dat het normaal is dat je lichaam na een bevalling de tijd nodig heeft om te herstellen. Ik vind het stoer!

Tot slot, tijdens het zoeken naar de foto’s van mezelf, kwam ik mijn allerergste en lelijkste selfie ooit tegen, maar hij is mij toch heel dierbaar. Omdat ik best van zelfspot hou, maar ook omdat ik mijn blogs zo eerlijk mogelijk probeer te schrijven, zal ik hem nog even met jullie. Dit is de laatste selfie die ik maakte voordat ik ging bevallen. Ik wist het toen nog niet (omdat ik zo een sukkel ben die weeën niet herkende), maar 12 uur later lag ik te bevallen. Het is mij ook aan te zien hoor.

 

Alice is moeder van haar tweejarige zoontje Julius. Drie maanden na de geboorte van Julius zijn Alice en Julius’ vader uit elkaar gegaan, en sindsdien neemt Alice het grootste deel van de zorg voor Julius voor haar rekening. Alice werkt op de administratie van een groentebedrijf. Verder heeft ze haar eigen blog en een kleine webshop.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.