koortslip baby

Waarom je écht niet met een koortslip in de buurt van een baby moet komen

Sommige mensen denken dat moeders te beschermend zijn als ze aangeven dat iemand met een koortslip beter niet op kraambezoek kan komen. Niets is minder waar, een besmetting met dit virus kan echt heel gevaarlijk zijn. Een baby kan er zelfs aan overlijden!

Koortslip

Volwassenen krijgen vaak ‘gewoon’ een blaasje op hun lip. Dat gaat vanzelf weer over en meestal is het helemaal niet ernstig. Wel is het heel erg besmettelijk, ook zonder dat je iemand met je lippen aanraakt. Als je een baby besmet kan de baby heel erg ziek worden, en het kan zelfs fataal zijn.

Gevaarlijk voor baby’s

Het afweersysteem van een baby is nog niet volledig ontwikkeld. Vooral bij baby’s die jonger zijn dan vier maanden is dit het geval. Het kindje krijgt dan niet gewoon een koortslip, maar het herpesvirus (waardoor een koortslip veroorzaakt wordt) kan zich verspreiden door het lichaam. Daardoor kan en baby een ooginfectie of zelfs een hersenvliesontsteking krijgen.

Natuurlijke bescherming

Ongeveer de helft van de mensen is besmet met het herpesvirus, en lang niet al die mensen hebben ooit een koortslip gehad. Als je voor je zwangerschap bent besmet, krijgt je kindje via de placenta antistoffen mee en daardoor is je baby beschermd. Maar vaak weet je niet of je het wel of niet bij je draagt, en daarom raad ik iedereen aan om extra voorzichtig te zijn.

Hoe herken je een koortslip bij een baby?

Meestal begint het een pijnlijk mondje en gezwollen tandvlees. Later kunnen er blaasjes op of in de buurt van de mond verschijnen. Sommige baby’s hebben last van koorts en gezwollen klieren in zijn of haar nek, maar niet allemaal. Ook krijgt niet iedere baby blaasjes in of rond de mond, waardoor een besmetting met het herpesvirus lastig te herkennen is bij een baby.

Door de besmetting voelt een baby zich meestal niet lekker. Je kindje kan huilerig of suf zijn, en sommige baby’s willen niet drinken.

Vermoed je een koortslip?

Als je het vermoeden hebt dat je baby besmet is met het herpesvirus, bel dan áltijd de huisarts. Ook als je twijfelt zou ik je aanraden om contact op te nemen, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen in dit soort situaties.

Als het alleen bij een koortslip blijft, is dit meestal binnen 2 weken weer over. Maar als het virus zich heeft uitgebreid, bijvoorbeeld naar de hersenen, is een behandeling absoluut nodig. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is op genezing. Maar doordat de symptomen vaak niet heel duidelijk zijn, gebeurt het vaak dat ouders niet meteen doorhebben wat er met hun kindje aan de hand is.

Het is dus ontzettend belangrijk dat je altijd aan de bel trekt als je vermoedt dat je baby een koortslip heeft!

Koortslip voorkomen

De beste manier om een besmetting te voorkomen, is door je baby niet in contact te laten komen met iemand die een koortslip heeft. En het is misschien heel lullig, maar iemand met een koortslip kan beter niet op kraamvisite komen. Als jijzelf, of je partner een koortslip heeft, moeten er andere maatregelen getroffen worden. Als dit het geval is is het ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.