feitjes

43% van de vrouwen vindt bevallen minder heftig dan verwacht – en nog wat leuke feitjes

Iets minder dan de helft van de moeders met jonge kinderen vond de bevalling minder heftig dan ze vooraf dachten. Een kwart vond het juist zwaarder. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het merk Ouders van Nu, dat werd uitgevoerd onder 3382 moeders.

Wanneer vertellen dat je zwanger bent?

Verder blijkt dat we vrij open zijn over onze zwangerschap, maar we kiezen wel voor zekerheid. Ongeveer 82% van de aanstaande ouders wacht met het vertellen van het blije nieuws tot ze ongeveer elf weken zwanger zijn. Dan is de kans op een miskraam een stuk kleiner.

Geslacht weten?

Een overgrote meerderheid, namelijk 81%, wil het geslacht van de baby graag weten voor de geboorte.

Waar bevallen?

Steeds meer vrouwen bevallen in het ziekenhuis en dat blijkt ook uit dit onderzoek. 69% van de vrouwen geeft aan dat ze in het ziekenhuis wil bevallen. Van de 20% die er vorig jaar voor koos om thuis te bevallen, kwam 6% alsnog in het ziekenhuis terecht.

Pijnbestrijding

In Nederland wordt relatief weinig pijnbestrijding ingezet tijdens de bevalling. 82% van de vrouwen weet vooraf nog niet of ze om pijnbestrijding gaat vragen, 13% denkt van wel. In de praktijk blijkt dat 56% van de ondervraagden een vorm van pijnbestrijding heeft gehad, 67% van hen kreeg een ruggenprik.

Wie is er bij de bevalling?

Bevalling doen we over het algemeen met onze partner, in 97% van de bevallingen is de partner aanwezig. Bij 12% is de moeder aanwezig. Bij baby nummer 2 is die behoefte er veel minder, en mag oma thuis wachten tot haar kleinkind is geboren.

Op bed bevallen

De meeste vrouwen, ongeveer 73%, zegt ‘gewoon op bed’ te willen bevallen. Uiteindelijk gebeurde dat bij 63% van de bevallingen, bij 10% gooide een keizersnede roet in het eten. Slecht 3% bevalt zittend of in het water.

Vernoemen

Vernoemen is niet mer zo populair als vroeger, 32% van de ouders vernoemt hun baby. Meestal wordt de baby naar een familielid vernoemd. Slecht 2% geeft haar kind de naam van een beroemdheid.

Gezond leven tijdens de zwangerschap

Vroeger waren de regeltjes qua eten niet zo streng tijdens de zwangerschap, je mocht gewoon alles eten. Tegenwoordig mijden we vooral alles wat rauw is. Ook energiedrankjes en leverproducten laten we staan. Wel blijkt dat we tijdens de eerste zwangerschap strenger zijn dan bij een volgende zwangerschap.

Stoppen met roken lukt niet altijd, 5% van de zwangeren rookt meer dan 6 sigaretten per dag. Alcohol daarentegen laat bijna iedereen staan.

Sporten tijdens de zwangerschap lijkt niet zo populair te zijn. Bijna de helft van de vrouwen doet niet of nauwelijks aan sport tijdens haar zwangerschap. Vooral niet als ze al kinderen hebben.

Bron; Sanoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.