bevalling

Onderzoek; acht op de tien vrouwen vindt de bevalling meevallen

Veel zwangere vrouwen kijken uit naar het moment dat hun baby in hun armen ligt. De bevalling hangt daarmee samen, maar daar wordt over het algemeen niet bepaald naar uitgekeken. Desondanks zegt het overgrote deel van de kersverse moeders dat hun bevalling meeviel. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl onder 3.508 respondenten.

Maar liefst 84 procent van de vrouwen vindt dat hun thuisbevalling meeviel. Van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling is 57 procent het hiermee eens. Bijna alle moeders zouden bij een eventuele volgende zwangerschap voor dezelfde bevallocatie kiezen: 99 procent van de vrouwen die thuis bevallen is en 89 procent van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling. Deze uitkomsten zijn afkomstig uit het onderzoek naar het welzijn van zwangere vrouwen en hun wensen voor de bevalling. De resultaten bieden het ziekenhuis nieuwe inzichten om optimale geboortezorg op maat te leveren.

Geboortezorg op maat

Gynaecoloog en directeur van Reinier de Graaf Carina Hilders: “De juiste zorg bieden, op het juiste moment en op de juiste plek is ons streven. Dat kan alleen als je met zorgpartners de handen ineenslaat. Zo werken onze gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en neonatologen binnen de Reinova Geboortegroep samen met negen verloskundigenpraktijken uit de regio Delft en zorgverzekeraar DSW. Zwangere vrouwen krijgen hierdoor integrale geboortezorg dichtbij huis als het kan en in het ziekenhuis als dat noodzakelijk of gewenst is. Echte en oprechte aandacht voor de aanstaande moeder en haar ongeboren kind is enorm belangrijk. Zo behoudt zij de regie op haar bevalling en zorg voor haar baby.”

Arjenne Hoeksma, verloskundige bij Verloskundig Centrum DelVi: “Vrouwen die thuis willen bevallen hebben vaak veel vertrouwen in het natuurlijk proces en ook in hun eigen lichaam. Als verloskundige doe ik mijn best vrouwen – ongeacht de plaats van de bevalling – te helpen contact te maken met dit zelfvertrouwen. Want waar en hoe je ook bevalt, thuis of in het ziekenhuis, zelfvertrouwen draagt erg bij aan een goede bevallingservaring”.

Keuze voor een bevallocatie

Uit het onderzoek blijkt verder dat 76 procent van de vrouwen in het ziekenhuis bevallen is. De belangrijkste reden om voor een ziekenhuisbevalling te kiezen, is de aanwezigheid van medische hulp, voor het geval het nodig is (51%). Slechts één op de zes vrouwen kiest voor een ziekenhuisbevalling vanwege de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen (16%).

Marjolein Lansbergen-Mensink, tweedelijns verloskundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Iedere zwangere vrouw moet voor zichzelf bepalen waar zij het liefst wil bevallen, tenzij zij door een medische indicatie deze keuze niet heeft. De één kiest voor het ziekenhuis omdat daar alle medische apparatuur en pijnmedicatie beschikbaar is, terwijl de ander juist meer op haar gemak is in haar eigen omgeving.”

Matthijs Aantjes, medeoprichter van 24Baby.nl: “Volg je eigen koers en kies een bevallocatie op basis van je eigen wensen. Als je je van tevoren goed inleest over verschillende bevallocaties, kun je ook een overwogen keuze maken. Iedereen is uniek en kijkt anders tegen de bevalling aan, waar je wil bevallen is daarom ook een persoonlijke keuze.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.