bevalling pijn

Dit is waarom bevallen zoveel pijn doet

Je hebt vast wel eens gezien hoe dieren geboren worden. Het lijkt vrij makkelijk te gaan en over het algemeen kunnen dieren het helemaal zelf. Nou is natuurlijk ook geen enkel dier geschoold om bevallingen te begeleiden, maar het is absoluut een groot verschil met mensen. Maar waarom is dat nou zo, waarom gaan bevallingen bij mensen zoveel moeizamer en zijn ze zo pijnlijk? Dit vroeg ik me al een tijdje af en laatst las ik op de site van BBC het antwoord.

Onze voorouders

Het is allemaal de schuld van onze voorouders. Niet dat zij er zelf voor gekozen hebben, maar het probleem begon toen de mens rechtop ging lopen. Om rechtop te kunnen lopen moest het menselijke skelet aangepast worden (zet een viervoeter maar eens rechtop, dan zie je meteen dat dat niet hoort) en dat heeft effect gehad op het bekken. Het bekken werd smaller, waardoor een babyhoofdje er moeilijker doorheen kon.

Het geboortekanaal

Bij dieren, en ook heel vroeger bij onze voorouders, was het geboortekanaal relatief recht. Toen de mens rechtop begon te lopen werd dit anders. Het geboortekanaal heeft een gebogen vorm en de makkelijkste weg is natuurlijk recht, dus ook dit helpt niet echt mee om een bevalling soepel te laten verlopen.

bevallen pijn

Waarom doet bevallen zoveel pijn?

Maar toen werd het een goeie 2 miljoen jaar geleden nog erger. Het lichaam van de mens veranderde, dus ook dat van hun ongeboren kinderen. De lichamen werden groter en doordat ze grotere hersenen kregen, werden ook de hoofden groter. Je snapt het probleem nu waarschijnlijk al wel; dat past niet zo makkelijk meer.

De reden dat bevallen zo pijnlijk en gevaarlijk is, is dus de combinatie van een smal bekken, een smal en gebogen geboortekanaal en grote hoofden van baby’s. En helaas is daar niks aan te doen.

Wist je dit? En hoe pijnlijk was jouw bevalling?

4 reacties

  1. Dat wist ik dus niet maar het klinkt wel allemaal heel logisch. Mijn bevalling was niet pijnelijk vond ik. Na een dag en nacht weeen die ik goede de baas kon kreeg ik uiteindelijk een keizersnee. De napijn van die keizersnee was wel vreselijk. Ik had een tweeling en de eerst lag in stuit dus ik denk dat het daardoor misschien minder pijnlijk was tijdens de weeen. een voetje geeft natuurlijk minder druk dan een hoofd 😉
    Simpel,met een snufje liefde. onlangs geplaatst…The Uber Frugal Month challenge! Een maand echt besparen.My Profile

  2. Dit heeft toch niks met de ‘pijn’ te maken? En met pijn bedoel ik de weeën.
    Het zegt wel iets over de complexiteit & de mogelijke risico’s.. Maar niet over waarom er zoveel pijn bij komt kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.