zwangerschapsgym

Zwangerschapsgym; yay or nay?

Toen ik in 2014 zwanger was van Nomi, besloot ik me aan te melden voor zwangerschapsgym. Het waren 10 bijeenkomsten en ik ging er met veel plezier naartoe. Uiteindelijk werd Nomi met een keizersnede geboren, dus ik had niks aan de tips voor de bevalling. Maar ik heb wel veel andere dingen geleerd waar ik wél wat aan had! En toen ik opnieuw zwanger was en er vanuit ging dat ik natuurlijk zou gaan bevallen, dacht ik weer aan de dingen die ik tijdens de zwangerschapsgym had geleerd. Vandaag vertel ik jullie of het wat mij betreft een aanrader is, of juist niet.

Gym?

Tijdens de bijeenkomsten kreeg ik heel veel informatie en daarnaast deden we wat oefeningen. Oefeningen voor je bekken, je rug, leren hoe je het beste uit bed kunt stappen.. Maar ‘gym’ kun je het niet noemen. Ik ben hartstikke a-sportief, dus dat vond ik helemaal niet erg.

Tips voor tijdens de zwangerschap

Bij de eerst bijeenkomst werd me verteld dat ik op een totaal verkeerde manier uit bed stapte. Ik belastte mijn buikspieren en mijn bekken te veel, en daar zou ik last van kunnen krijgen. Ik bleek niet de enige te zijn, en we leerden hoe we tijdens de zwangerschap het beste uit bed konden stappen.

Ook kregen we oefeningen om bekkenpijn tegen te gaan. Die deed ik braaf, want zo nu en dan voelde ik mijn bekken wel. Ik weet natuurlijk niet of ik er meer last van had gehad zonder zwangerschapsgym, maar ik kwam de zwangerschap zonder al te veel bekkenpijn door. Verder kregen we nog wat tips qua houding en de begeleidster gaf nog wat andere lichamelijke tips.

Tips voor tijdens de bevalling

Ik was ontzettend benieuwd naar de bevalling en ik vond het heel leuk om daar meer over te leren. We leerden puffen, we kregen informatie over het opvangen van de weeën, houdingen tijdens de bevalling, et cetera. Ook was er een bijeenkomst waarbij de partners mee mochten, zodat zij ook wat meer zouden leren over de bevalling. Heel interessant allemaal!

Gezellig

Daarnaast was het ook gewoon gezellig. Ik kende weinig andere zwangere vrouwen, en het was erg leuk om op deze manier in contact te komen met andere zwangeren die ongeveer even ver waren als ik.

Wat had ik eraan tijdens de zwangerschap?

Meteen na de bijeenkomst deed ik de oefeningen. Veel oefeningen kon ik gewoon op de bank doen, dus daar waren avonden ideaal voor. De bekkenoefeningen waren ook handig na een drukke dag, want dan voelde ik mijn bekken wel eens.

Ook tips wat betreft opstaan, gaan liggen, welke houding je aan moet nemen als je loopt, et cetera waren heel erg handig. Anders zou ik dit soort dingen echt niet weten.

Wat had ik eraan tijdens mijn bevallingen?

De eerste bevalling was een geplande keizersnede, dus ik had helemaal niks aan het puffen en aan de manieren om de weeën op te vangen, et cetera.

Tijdens mijn tweede zwangerschap bereidde ik me voor op een natuurlijke bevalling, en ik herinnerde me nog wat dingen die ik tijdens de zwangerschapsgym geleerd had. Ik had het allemaal nog best goed in mijn hoofd zitten, en tijdens de eerste weeën deed ik precies wat me geleerd was. Totdat ik flink heftige rugweeën kreeg. Ik had geen flauw idee wat ik moest doen, ik kon me de puf-riedeltjes niet meer herinneren, en ik had geen idee hoe ik de weeën op moest vangen. Houdingen konden me ook niks meer schelen, ik wilde helemaal niet bewegen. Als het allemaal wat rustiger was gegaan had ik er misschien wel wat mee gekund, maar goed dat is achteraf praten.

Wat had ik er na de bevallingen aan?

We kregen ook een paar tips die we na de bevalling zouden kunnen gebruiken. Dingen die je familie en vrienden je niet vertellen, zoals hoe je het beste naar het toilet kunt en hoe je een blaasontsteking herkent. Verder vertelde ze ons wat over bekkenbodemoefeningen en andere oefeningen die je na de bevalling kunt gaan doen.

Ook dit ging een beetje anders door de keizersnedes. Ik mocht niet alle oefeningen doen, maar een aantal dingen waren wel geschikt voor na de keizersnede. Verder was de informatie natuurlijk ook erg handig, maar gelukkig heb ik veel tips niet nodig gehad!

Ik heb dus niet overal wat aan gehad, maar aan veel dingen wel. Ik denk dat je er meer aan hebt als je natuurlijk bevalt, maar dat weet je meestal van tevoren natuurlijk niet. Over het algemeen vind ik het zeker een aanrader!

Heb jij zwangerschapsgym gedaan? En heb je er iets aan gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.