vroege miskraam

Jessica vertelt; ook een hele vroege miskraam is heftig

Een vroege miskraam is niet iets waar je veel over hoort. Toch gebeurt het best vaak. Het overkwam ook Jessica. Een paar dagen na een positieve test kreeg ze een miskraam. Voor haar was het natuurlijk vreselijk, en helaas had haar omgeving weinig begrip voor haar verdriet.

Proberen om zwanger te worden

Wat was het spannend. We probeerden voor de tweede keer zwanger te worden. Onze zoon was pas één geworden en we wilden heel graag nog een kindje. We zaten in de eerste ronde en ik was druk bezig met ovulatietesten om erachter te komen wanneer mijn eisprong precies zou zijn.

Een positieve ovulatietest

Opeens had ik een positieve ovulatietest in mijn handen. Wat spannend! Ik stuurde mijn man een appje, want die avond wilde ik natuurlijk seks. Dat deden we en daarna bleef ik extra lang liggen, met mijn benen omhoog. Zou het gelukt zijn?

Daarna was het natuurlijk afwachten. Het ‘wachtbankje’, noemen ze dat op forums. Je kunt nog niet testen, want daar is het natuurlijk nog veel te vroeg voor. De dagen konden me niet snel genoeg gaan en ik was aan het aftellen totdat ik kon testen.

Zwangerschapstesten

Ik had extra vroege zwangerschapstesten gehaald, zodat ik 4 dagen voor de dag waarop ik ongesteld moest worden al kon testen. Dat was natuurlijk weer heel erg spannend. Ik testte… En ik zag maar één streepje. Jammer, maar misschien was het nog te vroeg. De volgende dag zag ik weer geen tweede streepje en ik begon de hoop op te geven.

Een positieve test!

Maar de volgende dag zag ik een licht streepje! Heel licht, dus ik durfde er nog niet helemaal vanuit te gaan dat ik zwanger was. Ik liet het aan mijn man zien en hij twijfelde ook. De dag erna testte ik weer en toen zagen we toch wel een duidelijke streep. Geen knaltest, maar het was natuurlijk nog vroeg. We waren dolgelukkig.

Een vroege miskraam

Drie dagen daarna verloor ik opeens wat bloed. Doodeng was het. Ik las op internet dat dat wel vaker gebeurt, maar ik vond het vreselijk. Ik wilde weten of ik nog wel zwanger was en daarom deed ik nog een zwangerschapstest. Ik zag een streepje die veel lichter was dan het streepje op de vorige test, en eigenlijk wist ik al wel genoeg.

In de uren daarna begon ik meer en meer bloed te verliezen. Ik besloot de verloskundige maar te bellen. Zij vertelde me dat ik waarschijnlijk net zoveel bloed zou verliezen als wanneer ik ongesteld was. Dat klopte ook wel zo ongeveer.

Verwerken

Ik vertelde het aan mijn beste vriendin en de eerste reactie die ik kreeg was ‘Weet je wel zeker dat je zwanger was? Je had toch nog geen echo gehad? Was je niet gewoon ongesteld?’. Ja ik wist het zeker. Ik had de streepjes gezien en het bloedverlies was ook echt anders dan wanneer ik ongesteld ben. Haar reactie sloeg in als een bom. Ik was er kapot van.

Ik moest mijn verhaal kwijt en ik belde een andere vriendin. Zij geloofde gelukkig wel dat ik zwanger was geweest. Maar ze snapte mijn verdriet niet goed. ‘Het was toch alleen nog een klompje cellen?’ en ‘Je was nog maar zo kort zwanger…’ Misschien dacht ze dat het me op zou beuren, maar dat deed het juist niet.

Door deze reacties kreeg ik het gevoel dat ik er alleen mee moest dealen. Mijn man leek het ook al een beetje te zijn vergeten. Hij zegt, ‘We proberen het gewoon nog een keer. Het lukt vast binnenkort wel.’

Een vroege miskraam is ook heftig

Wat ik wil vertellen met dit blog is dat een vroege miskraam ook heftig is. Het is misschien anders dan wanneer je al verder was in je zwangerschap. Maar nog steeds ben je zwanger geweest. Je bent er blij mee geweest en als het dan zo eindigt is het heel verdrietig. Ook al was je nog maar zo kort zwanger.

Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar malou@voormamasdoormamas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.