depressie

10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met een depressie

Door Christa – Sinds bij mij de diagnose ‘depressief’ werd gesteld, ben ik keihard aan het werk gegaan om er tegen te vechten. Laten we heel eerlijk zijn: iedereen heeft zo zijn ideeën van en over een depressie / een depressief iemand.

In de maanden dat ik nu aan het knokken ben, krijg je soms echt de meest frustrerend en irritantste opmerkingen naar je hoofd die soms ook gewoon heel kwetsend kunnen zijn. Daarom schreef ik 10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met een depressie.

1. ‘Maar hoor je dan niet de hele tijd in je bed te liggen?’

Nee . Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij depressie, maar vergeten dat ook daar gradaties in zijn. Google het woord depressie maar eens, het omvat zoveel dingen! Dus nee, ik lig niet de hele tijd in bed, al zal ik niet ontkennen dat dat mijn favoriete plek is… Nee ik weet dat ik er uit moet, voor mijn kinderen. Die gedachtegang houdt me op de been..

2. ‘Ik zie anders niets aan je’

Gek hè? Dat je niet kan ‘zien’ dat iemand een depressie heeft?! Nooit bij stil gestaan dat het een ‘geestesziekte’ is? Die ontzettend lang door kan modderen en met name in je hoofd zit? Dat ik depressief ben wil niet zeggen dat ik standaard als een gothic erbij loop (bijvoorbeeld).

3. ‘Straks schijnt het zonnetje weer, dat zal vast schelen’

Ik geef toe, de zon doet het goed. Maar nee, dit zal niet de diagnose ineens opheffen. Het heeft zijn werking, omdat ik het toelaat, omdat ik wil dat het beter wordt. De zon zelf is niet het medicijn…

4. ‘Lekker genieten’

Genieten.. Zo’n begrip die nu gewoon even niet standaard in je vocabulaire staat genoteerd. Je mindset is niet geprogrammeerd om te genieten, maar alleen maar het negatieve van alles en iedereen te zien..Waag het dus niet om te zeggen dat ik ‘gewoon’ moet genieten, want zo ‘gewoon’ is dat niet!

5. ‘Werkt het niet net zoals de bijwerkingen lezen van medicijnen?’

Met andere woorden.. Of het tussen mijn oren zit? Deels .. want ik ‘denk’ in verkeerde scenario’s, die zitten tussen mijn oren, maar de diagnose zelf is geen ‘bijwerking’ of een iets dat tussen de oren zit. Sterker nog, wanneer je niet oppast kan het uitlopen op een chronische ziekte… Vraag je me dan nog steeds of het tussen m’n oren zit?

6. ‘Maar je doet toch leuke dingen?’

Laten we het houden op : “de valkuil van het hebben van Social Media”. Je wil je tijdlijn niet volgooien met alle crap en shit die je hebt & voelt. Nee in tegendeel, je deelt alleen de momenten die je leuk vond, waarvan je dan écht even kon genieten en waar je niet op de automatische piloot ging.
Mensen zien niet hoe je ’s morgens je bed uit komt of eigenlijk liever niet uit komt. Mensen zien niet de dagen dat het gewoon klote gaat. Mensen zien niet dat je je voelt als shit

7. ‘Waarom ben je dan depressief?’

Wauw als ik dat eens wist, dan was ik vast niet meer depressief of wel?!

8. ‘Goh, had ik nooit achter je gezocht’

Dat heet een masker. Een masker die je op blijft zetten om aan de wereld te laten zien dat je het allemaal prima doet, dat het perfect gaat en dat je nergens last van hebt …

9. ‘Probeer meer te doen, er op uit te gaan, te genieten’

Again.. dat is niet het medicijn die mij gaat helpen. Tuurlijk is het fijn om weg te gaan, maar weet je.. soms heb ik gewoon niet de energie om uberhaupt iets te doen. Koken bijvoorbeeld.. of opruimen.. of de deur uit gaan.. Dus hou je stomme opmerking bij je..

10. ‘Als dit of dat voorbij is / klaar is / over is, dan voel je je vast stukken beter’

Het zal vast helpen, maar wederom: het zal niet het medicijn zijn! Ik moet werken aan mijzelf en natuurlijk zijn positieve dingen in mijn omgeving een lichtpuntje die je sterker maken, maar nee.. Door een bepaalde situatie uit te schakelen ben ik niet ineens niet meer depressief…

Dat waren ze, de opmerkingen die ik af en toe te horen kreeg in de afgelopen periode. De een kon ik beter opvangen dan een andere. Het heeft ook te maken met de persoon die het zegt… Anyhow.. denk aan wat je zegt tegen iemand met een depressie.. Het kan kwetsend zijn en diegene heel onzeker maken.

 

Christa is moeder van Ryan van 4,5 en Chiara van 1,5. Ze is getrouwd en ze werkt 3 dagen in de week als binnendienstmedewerker bij het bedrijf van haar zwager. Op de dagen dat ze niet werkt zorgt ze voor haar kinderen en haar huisdieren, en verder blogt ze op Christa-schrijft.nl.

3 reacties

  1. Heel herkenbaar! En dan die ‘goedbedoelde’ tips af en toe?

    Maar dat is wel wat het is, goedbedoeld. Hoewel vaak zonder inzichten en kennis in de situatie. Ik heb al veel stukken geschreven over mijn depressie op http://www.facebook.com/gebrokenvleugelmeisje . Misschien staan er dingen tussen waar je wat aan hebt, al is het alleen al een punt van herkenning ?

    Succes met het harde werken! Want dat is wat een depressie is, keihard werken.

    Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.