borst naar fles

Van borst naar fles

Of je nou een paar dagen of jarenlang borstvoeding geeft, uiteindelijk zul je ermee stoppen. En als je kind dan nog niet uit een beker drinkt, zul je flesjes moeten gaan geven. Zelf ben ik pas gestopt met het geven van borstvoeding. Ik begon borstvoeding te combineren met flesvoeding toen Lenn 6 maanden was, omdat ik niet meer genoeg melk had. Dat heb ik ruim 4 maanden gedaan, en sinds vorige week ben ik helemaal gestopt met borstvoeding. Vandaag vertel ik jullie hoe die overstap bij ons ging.

Te weinig melk

Lenn en ik waren net na elkaar ziek toen Lenn een half jaar oud was. Daardoor is mijn productie ontzettend verminderd, en ondanks dat ik Lenn vaak aanlegde en regelmatig kolfde, bleef ik te weinig melk houden. Lenn was niet meer tevreden met alleen borstvoeding en hij wilde meer melk. Eerst gaf ik hem gekolfde melk, maar dat raakt natuurlijk ook een keer op. Daarom besloot ik hem kunstvoeding te geven.

Kunstvoeding

Het begon met 1 flesje kunstvoeding op een dag, en langzaamaan werden dat er meer. Dit leek eerst goed te gaan, maar even later leek hij er toch last van te hebben. Lenn kon als klein baby’tje niet tegen koemelk en daarom at en dronk ik toen koemelkvrij (maar daarover vertel ik jullie nog wel een keer wat meer). Een paar maand later had hij er geen last meer van als ik koemelk at of dronk, maar flessen vol met koemelk bleken toch te veel te zijn. Uiteindelijk gingen we over op Pepti (voeding voor kinderen met koemelkallergie) en dat ging super goed.

Kolven

Als ik Lenn borstvoeding gaf, had hij telkens na de voeding nog honger. Daarom besloot ik te gaan kolven in plaats van ‘live’ te voeden. Alleen de ochtendvoeding dronk hij nog bij mij, en als hij ’s nachts wakker werd legde ik hem ook aan. Dat ging prima.

1 voeding per week eraf 

Wel merkte ik dat ik steeds minder melk kolfde. Daarom besloot ik het verder te gaan afbouwen. Eerst kolfde ik nog 4 keer op een dag, en ik besloot naar 3 keer te gaan. Dat deed ik een week, en daarna liet ik nog een kolfmoment vallen. Omdat mijn melkproductie steeds minder werd, gaf ik Lenn ook ’s ochtends een fles. Er ging dus weer een voeding af, en dat bleef ik een week doen. Eén voeding minder per week ging prima, zo bouwde ik de borstvoeding langzaam af.

Laatste voeding afbouwen

Toen ik nog 1 keer per dag kolfde vond ik het lastig hoe ik nu verder moest gaan. Ik was bang dat ik een borstontsteking zou krijgen als ik opeens zou stoppen. Ik besloot ’s avonds te kolven, dan een dag niet, en de dag erna ’s ochtends. Zo zat er anderhalve dag tussen. Dat ging goed, en daarna kolfde ik 2 dagen niet. Dat deed ik daarna nog een keer, en toen bleek ik nauwelijks meer melk te hebben. Dat leek me een goed moment om er helemaal mee te stoppen.

Doeg kolf!

Ik vond het helemaal niet erg om niet meer te hoeven kolven, want dat was nou niet bepaald mijn hobby. Ik legde mijn kolf in de kast, maar ik durfde hem nog niet weg te doen. Want stel dat ik toch opeens nog stuwing krijg.. Daarom blijft hij nog eventjes in de kast liggen.

Het einde van de borstvoeding

Doordat ik de laatste weken veel gekolfd heb, ligt er nog best veel melk in de vriezer. Ik vind het zonde om het weg te gooien, dus dat drinkt Lenn nu nog. En als dat op is, gaan we helemaal over op kunstvoeding.

Heb jij borstvoeding gegeven? En zo ja, hoe lang?

Een reactie

  1. Ja, tot ze er van zelf mee ophielden. Ik heb dus ook nooit de overstap hoeven maken naar de fles, en wilde dit ook niet. Toen ze met de borstvoeding klaar waren, kregen ze hapjes en dergelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.