Naar de gastouder – tips!

Door Elske – Na je bevalling zullen de weken voorbij vliegen. Voordat je het weet moet je weer aan het werk! Mijn eerste werkweek zit er inmiddels alweer op en hieronder deel ik mijn ‘gewoontes’ als de kinderen naar de gastouder gaan.

Zoals jullie in mijn voorstelblog hebben kunnen lezen werk ik als verzorgende-IG in de thuiszorg. Dit betekent dat ik onregelmatige diensten draai en ook in het weekend en ’s avonds moet werken. Wanneer ik ochtenddiensten heb, gaan de kinderen naar de gastouder.

Gelukkig heb ik een hele fijne gastouder die ontzettend flexibel is. Door mijn werk heb ik geen vaste werkdagen en onregelmatige tijden. De ene dienst begin ik om 7.00 en een andere dienst 7.30. Wanneer ik 7.00 moet beginnen dan breng ik de kindjes dus ook tegen half 7 al bij de gastouder.  Hieronder enkele ‘tips’ die ik toepas wanneer ik vroege dienst heb.

Maak voor jezelf een lijst met wat er allemaal mee moet naar de gastouder/opvang

Voor Djurre heb ik de volgende spullen in zijn tas:

 • Broodbakje met fruit en koekjes
 • Drinkbeker
 • Luiers
 • Luierdoekjes
 • Zalf
 • Kleding en reservekleding
 • Zetpillen

Voor Yara heb ik de volgende spullen in haar tas:

 • Voedingstoren met voldoende flesvoeding + 1 extra
 • Drinkfles
 • Luiers
 • Luierdoekjes
 • Zalf
 • Kleding en reservekleding
 • Zetpillen

Zet de spullen van te voren klaar

Ik zorg ervoor dat de tassen van de kinderen ’s avonds ingepakt zijn. Ook zorg ik ervoor dat ik eerst de tas van de ene ingepakt heb alvorens ik met de andere begin.

Douche ’s avonds

Ben je gewend om ’s ochtends te douchen, verplaats dit dan naar de avond. Dit zal je zeer veel tijd besparen ’s ochtends. Zorg er ook voor dat de kinderen ’s avonds onder de douche of in bad zijn geweest, gaan ze in ieder geval schoon en fris naar de gastouder/opvang.

Zorg voor voldoende tijd

Ik sta een half uur voor ik de kinderen wakker maak op. In dit halfuur heb ik voldoende tijd om mezelf op te kunnen frissen en te ontbijten. Daarna haal ik eerst Djurre uit bed en daarna Yara. Ik zorg ervoor dat de kinderen een halfuur voor mijn starttijd bij de gastouder zijn. Dan kan ik er nog max. 10 minuten zijn, voor ik naar mijn werk vertrek.

Maak duidelijke afspraken met de gastouder/opvang

Ik heb met de gastouder de afspraak gemaakt dat ik de kinderen in de pyjama bij haar breng en dat Yara daar de eerste voeding krijgt. Djurre is zeer zelfstandig en krijgt een broodje uit zijn vuistje thuis, terwijl ik Yara een schone luier geef en in de maxi cosi zet.

Ook geef ik op tijd aan hoe laat ik ze kom brengen, meestal in een marge van een kwartier en ik geef dan ook aan hoe laat ik ze ongeveer op kom halen. Mijn gastouder is op de hoogte dat ik een halfuur eerder klaar kan zijn maar ook een halfuur later.

Schaf en oppasboek aan

Beide kinderen hebben een aparte oppasboek. Hierin kun je bijzonderheden noteren. Ik vind het ontzettend handig, want op de vroege ochtend kun je het een en ander nog wel eens vergeten te vertellen. En dit is natuurlijk voor later ook een leuk aandenken!

Heb jij nog handige tips? Deel ze gerust!

 

Elske heeft 2 kinderen; Djurre (12 mei 2015) en Yara (1 november 2016). Ze is inmiddels bijna 3 jaar getrouwd met Richard. Richard is stuurman in de kustvaart en hij vaart 6 tot 8 weken en is daarna 6 tot 8 weken met verlof. In de periode dat hij vaart staat Elske er alleen voor. Elske’s hobby’s zijn haken en naaien, meer daarover vind je op haar Facebookpagina; Elske’s Creaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.